Despre datorie și circumstanțe

Activează-te pentru propria salvare

Acest articol e numărul 183 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

31 decembrie

„Nu mai rătăci: căci nu îţi vei reciti nici memoriile, nici faptele vechilor romani şi greci, nici extrasele din operele pe care ţi le-ai pus deoparte pentru bătrâneţe. Prin urmare, caută să-ţi îndeplineşti scopul şi, renunţând la speranţele deşarte, vino-ţi în ajutor, cât timp îţi mai stă încă în putinţă, dacă te preocupi de tine însuţi.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 3.14

Scopul tuturor lecturilor și studiului nostru este de a ne ajuta în căutarea vieții bune (și a morții). La un moment dat, trebuie să ne lăsăm cărțile deoparte și să luăm măsuri. Așa că, după cum a spus Seneca, „cuvintele devin fapte”. Există o veche zicală că „un cărturar este un soldat răsfățat”. Vrem să fim atât cărturari, cât și soldați — soldați în lupta bună.

Asta urmează pentru tine. Mergi înainte, mergi mai departe. O altă carte nu este răspunsul. Alegerile și deciziile corecte sunt. Cine știe cât timp ți-a rămas, sau ce ne așteaptă mâine?

Deplasare prin serie<< Ia o mușcăturăControl și alegere >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu