Despre datorie și circumstanțe

Adevărata sursă a valorii

Acest articol e numărul 238 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 6

Despre datorie și circumstanțe
24 februarie

„Nici vorba rea și nici bățul care te lovește nu te doare, ci părerea ta despre dânsele. Și așa, la începutul oricărei dureri, vei găsi îndată, nu un lucru, ci o părere a ta despre acel lucru. Caută dar, înainte de toate, să nu te răpească imediat părerea; căci dacă tu capeți puțin răgaz de gândire, mai ușor îți vei păstra cumpătul.”

~ Epictet – Manualul, 20

Stoicii ne reamintesc că nu există într-adevăr un lucru bun sau rău în mod obiectiv. Când un miliardar pierde 1 milion de dolari în fluctuația pieței, nu este același lucru ca atunci când tu sau eu pierdem un milion de dolari. Critica de la cel mai mare dușman al tău este primită diferit de cuvintele negative ale unui soț. Dacă cineva îți trimite un e-mail supărat, dar nu îl vezi niciodată, s-a întâmplat cu adevărat? Cu alte cuvinte, aceste situații necesită participarea noastră, contextul și clasificarea noastră pentru a fi „rele”.

Reacția noastră este cea care decide de fapt dacă a avut loc un rău. Dacă simțim că am fost nedreptățiți și ne enervăm, bineînțeles că așa va părea. Dacă ridicăm vocea pentru că simțim că suntem înfruntați, în mod natural va urma o confruntare.

Dar dacă păstrăm controlul asupra noastră, decidem dacă etichetăm ceva bun sau rău. De fapt, dacă același eveniment ni s-ar întâmpla în momente diferite ale vieții noastre, am putea avea reacții foarte diferite. Deci, de ce să nu alegi acum să nu aplici aceste etichete? De ce să nu alegi să nu reacționezi?

Deplasare prin serie<< Circumstanțelor nu le pasă de sentimentele noastreFumul și praful mitului >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top