Despre datorie și circumstanțe

Adevărata sursă a valorii

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 10

24 februarie

„Nici vorba rea și nici bățul care te lovește nu te doare, ci părerea ta despre dânsele. Și așa, la începutul oricărei dureri, vei găsi îndată, nu un lucru, ci o părere a ta despre acel lucru. Caută dar, înainte de toate, să nu te răpească imediat părerea; căci dacă tu capeți puțin răgaz de gândire, mai ușor îți vei păstra cumpătul.”

~ Epictet – Manualul, 20

Stoicii ne reamintesc că nu există într-adevăr un lucru bun sau rău în mod obiectiv. Când un miliardar pierde 1 milion de dolari în fluctuația pieței, nu este același lucru ca atunci când tu sau eu pierdem un milion de dolari. Critica de la cel mai mare dușman al tău este primită diferit de cuvintele negative ale unui soț. Dacă cineva îți trimite un e-mail supărat, dar nu îl vezi niciodată, s-a întâmplat cu adevărat? Cu alte cuvinte, aceste situații necesită participarea noastră, contextul și clasificarea noastră pentru a fi „rele”.

Reacția noastră este cea care decide de fapt dacă a avut loc un rău. Dacă simțim că am fost nedreptățiți și ne enervăm, bineînțeles că așa va părea. Dacă ridicăm vocea pentru că simțim că suntem înfruntați, în mod natural va urma o confruntare.

Dar dacă păstrăm controlul asupra noastră, decidem dacă etichetăm ceva bun sau rău. De fapt, dacă același eveniment ni s-ar întâmpla în momente diferite ale vieții noastre, am putea avea reacții foarte diferite. Deci, de ce să nu alegi acum să nu aplici aceste etichete? De ce să nu alegi să nu reacționezi?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu