Despre datorie și circumstanțe

Adevărul despre bani

Acest articol e numărul 206 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

23 ianuarie

„Să trecem la cei cu adevărat bogați – cât de des sunt ocaziile în care arată exact ca săracii! Când călătoresc în străinătate trebuie să-și reducă bagajele, iar când este nevoie de grabă, își dau afară anturajul. Și cei care sunt în armată, cât de puține din posesiunile lor ajung să fie păstrate…”

~ Seneca – Spre consolarea Helviei, 12.1.b-2

Autorul F. Scott Fitzgerald, care a înfrumusețat adesea stilul de viață al celor bogați și celebri în cărți precum Marele Gatsby, își deschide una dintre nuvele cu replicile de acum clasice: „Să vă povestesc despre cei foarte bogați. Sunt diferiți de mine și de tine.” La câțiva ani după ce această poveste a fost publicată, prietenul său Ernest Hemingway l-a tachinat pe Fitzgerald scriindu-i: „Da, au mai mulți bani”.

Asta ne amintește Seneca. Fiind unul dintre cei mai bogați bărbați din Roma, știa direct că banii schimbă doar marginal viața. Nu rezolvă problemele pe care oamenii lipsiți de ei par să creadă că o fac. De fapt, nicio posesie materială nu o face. Lucrurile externe nu pot rezolva problemele interne.

Uităm în mod constant acest lucru – și asta ne provoacă atât de multă confuzie și durere. După cum Hemingway va scrie mai târziu despre Fitzgerald, „El a crezut că [bogații] sunt o rasă deosebită și plină de farmec și când a descoperit că nu erau, l-a distrus la fel de mult ca orice alt lucru care l-a distrus.” Fără nici o schimbare, același lucru va fi valabil și pentru noi.

Deplasare prin serie<< Revista zileiÎmpinge pentru înțelegere aprofundată >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu