Algoritm stoic…

Views: 2

Spre o abordare stoică a vieții…

Stoicismul: calea spre o viață liniștită

Unul din cele mai grele lucruri din lume este să îți simplifici viața. Pentru că este mult prea ușor să o faci complexă.

Momentul prezent există pentru ca noi să „ne bucurăm de festivalul vieții”, așa cum l-a numit Epictet. Odată ce ne dăm seama că nu putem face nimic cu privire la trecut și am făcut tot ce putem cu privire la viitor, mai rămâne un singur lucru: să ne bucurăm de prezent.

„Sarcina principală în viață este pur și simplu aceasta: să identific și să separ lucrurile, astfel încât să pot spune cu claritate dacă-mi sunt externe, nu sub controlul meu, și care din ele au legătură cu alegerea pe care o controlez de fapt. Atunci unde caut binele și răul? Nu în cele externe incontrolabile, ci în interiorul meu, în alegerile care îmi aparțin.”

~ Epictet

„Cât timp vei amâna să ceri ce e mai bun din tine? Când îți vei folosi rațiunea pentru a decide ce este cel mai bun? Acum cunoști principiile. Vrei să înțelegi. Atunci de ce nu pui în practică aceste principii? Ce fel de profesor aștepți?”

Enchiridion” – Epictet

Momentul prezent există pentru ca noi să „ne bucurăm de festivalul vieții”, așa cum l-a numit Epictet. Pentru a-i da cea mai bună utilizare, trebuie să scăpăm de grijile noastre legate de trecut și viitor. Odată ce ne dăm seama că nu putem face nimic cu privire la trecut și că am făcut tot ce puteam cu privire la viitor, mai rămâne un singur lucru: să ne bucurăm de prezent.

Și pentru a dovedi acest lucru, iată și algoritmul:

 

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top