Algoritm stoic…

Algoritm stoic…

Hits: 0

Spre o abordare stoică a vieții…

Stoicismul: calea spre o viață liniștită

Unul din cele mai grele lucruri din lume este să îți simplifici viața. Pentru că este mult prea ușor să o faci complexă.

Momentul prezent există pentru ca noi să „ne bucurăm de festivalul vieții”, așa cum l-a numit Epictet. Odată ce ne dăm seama că nu putem face nimic cu privire la trecut și am făcut tot ce putem cu privire la viitor, mai rămâne un singur lucru: să ne bucurăm de prezent.

„Sarcina principală în viață este pur și simplu aceasta: să identific și să separ lucrurile, astfel încât să pot spune cu claritate dacă-mi sunt externe, nu sub controlul meu, și care din ele au legătură cu alegerea pe care o controlez de fapt. Atunci unde caut binele și răul? Nu în cele externe incontrolabile, ci în interiorul meu, în alegerile care îmi aparțin.”

~ Epictet

„Cât timp vei amâna să ceri ce e mai bun din tine? Când îți vei folosi rațiunea pentru a decide ce este cel mai bun? Acum cunoști principiile. Vrei să înțelegi. Atunci de ce nu pui în practică aceste principii? Ce fel de profesor aștepți?”

Enchiridion” – Epictet

Momentul prezent există pentru ca noi să „ne bucurăm de festivalul vieții”, așa cum l-a numit Epictet. Pentru a-i da cea mai bună utilizare, trebuie să scăpăm de grijile noastre legate de trecut și viitor. Odată ce ne dăm seama că nu putem face nimic cu privire la trecut și că am făcut tot ce puteam cu privire la viitor, mai rămâne un singur lucru: să ne bucurăm de prezent.

Și pentru a dovedi acest lucru, iată și algoritmul:

 

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu