Altcineva învârte roate

Acest articol e numărul 128 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

6 noiembrie

„Dacă ziua de-apoi îl vede pe cineva mândru,
Ziua de apoi îl vede doborât.
Nimeni n-ar trebui să se-ncreadă prea mult în triumf,
Nimeni n-ar trebui să piardă speranța că-ncercările-l vor face mai bun.
Clotho le-amestecă una cu alta și noroc că se-oprește
Pentru odihnă, răsturnând fiecare soartă.
Nimeni nu a avut atâta favoare divină
Că i s-ar putea garanta ziua de mâine.
Zeul ne ține-n tumult,
Rotindu-ne într-un vârtej.”

~ Seneca – Tieste, 613

Romancierul Cormac McCarthy locuia într-o cameră de motel când a auzit o bătaie în uşă. Era un mesager – primise grantul MacArthur „genius” și 250.000 de dolari. Evenimentele neașteptate pot fi atât bune, cât și rele.

Cine ar putea visa la o astfel de întorsătură neașteptată? Cine în afară de Clothos, una dintre cele trei ursitoare ale Greciei, care „învârte” firul vieții umane? Pentru antici, ea a fost cea care a hotărât cursul evenimentelor din viața noastră – unele bune, altele rele. După cum scria dramaturgul Eschil: „Când zeii trimit răul, nu se poate scăpa de el”. Același lucru a fost valabil și pentru marile destine și pentru noroc.

Atitudinea lor resemnată ne poate părea ciudată astăzi, dar ei au înțeles cine deține cu adevărat controlul (nu ei, nu noi!). Nici o cantitate de prosperitate, nici o cantitate de dificultate, nu este sigură sau pentru totdeauna. Un triumf devine o încercare, o încercare devine un triumf. Viața se poate schimba într-o clipă. Amintește-ți, astăzi, cât de des se întâmplă.

Deplasare prin serie<< O putere mai mareCum să fii puternic >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu