Arată-ți calitățile pentru care ai fost făcut

Acest articol e numărul 114 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

23 octombrie

„Nu au de ce să-ţi admire ascuţimea minţii! Fie, dar sunt multe alte caracteristici despre care nu poţi spune: «Nu e în natura mea.» Demonstrează aceste calităţi care sunt toate în puterea ta: puritatea, impozanța, rezistența la durere, măsura în ceea ce priveşte plăcerile, împăcarea cu propria-ţi soartă, cumpătarea, bunăvoinţa, libertatea, simplitatea, seriozitatea, măreţia sufletească.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 5.5

Este ușor să dăm vina pe circumstanțe. O persoană blestemă că nu s-a născut mai înaltă, alta că nu este mai inteligentă, cu un ten diferit sau născută într-o altă țară. Ar fi greu să găsești o singură persoană pe această planetă – de la super-modele în jos – care să nu creadă că are deficiențe cel puțin într-un fel. Dar indiferent de deficiențele tale percepute, amintește-ți că există calități pozitive pe care le poți dezvolta și care nu depind de accidentele genetice.

Ai de ales să fii sincer. Ai de ales să fii demn. Poți alege să înduri. Poți alege să fii fericit. Poți alege să fii cast. Poți alege să fii econom. Poți alege să fii amabil cu alții. Poți alege să fii liber. Poți rezista neșansei. Poți evita distribuirea de bârfe. Poți alege să fii milostiv. Și sincer, trăsăturile care sunt rezultatul efortului și priceperii nu sunt oricum mai impresionante?

Deplasare prin serie<< E ușor să devii mai bun. Dar mai bun decât ce?Fântâna bunătății >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu