Despre datorie și circumstanțe

Asta te-a făcut să te simți mai bine?

Acest articol e numărul 222 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 6

8 februarie

„Plângi, am dureri puternice! Atunci ești eliberat de a simți asta, dacă o suporți într-un mod nebărbătesc?”

~ Seneca – Scrisori morale, 78.17

Data viitoare când cineva se supără lângă tine – plângând, țipând, rupând ceva, arătându-se marcat sau crud – vezi cât de repede îl va opri această afirmație: „Sper că asta te face să te simți mai bine”. Pentru că, desigur, nu așa se simte. Numai în balonul emoțional extrem putem justifica orice astfel de comportament – ​​și atunci când sunt chemați să răspundem pentru el, de obicei ne simțim sfioși sau stânjeniți.

Merită să aplici acest standard pentru tine. Data viitoare când te trezești în mijlocul unei tulburări, sau gemând, cu simptome asemănătoare gripei, sau plângând lacrimi de regret, întreabă-te: asta mă face cu adevărat să mă simt mai bine? Acest lucru chiar ameliorează vreunul dintre simptomele pe care mi le-aș fi dorit dispărute?

Deplasare prin serie<< Frica este o profeție auto-împlinităNu trebuie să ai o opinie >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu