Asumă-te și rezolvă problemele

Acest articol e numărul 43 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

13 august

„Ai suportat mii de nenorociri, fiindcă nu te-ai mulţumit cu partea conducătoare a sufletului tău, care făcea acele activităţi pentru care a fost alcătuită. Dar destul cu toate acestea.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.26

Câte lucruri de care te temi s-au întâmplat de fapt? De câte ori te-a determinat anxietatea să te comporți într-un mod pe care ulterior să-l regreți? De câte ori ai lăsat gelozia, frustrarea sau lăcomia să te ducă pe un drum greșit?

Lasă regula noastră rațională să domnească, ziua ar putea părea mai ocupată, dar ne scutește de destule probleme. Așa cum spunea proverbul lui Ben Franklin: „O uncie de prevenție merită o liră de vindecare”.

Creierul tău a fost conceput pentru a face acestei munci. A fost menit să separe ceea ce este important de ceea ce este lipsit de sens, să țină lucrurile în perspectivă, să se agite doar de ceea ce merită să fie agitat. Trebuie doar să-l folosești.

 

Deplasare prin serie<< Creează-ți propriile ziceriAsta nu-i pentru amuzament. E pentru viață. >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu