Despre datorie și circumstanțe

Atașamentul e dușmanul

Acest articol e numărul 145 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 4

Despre datorie și circumstanțe
23 noiembrie

„Pe scurt, trebuie să-ți amintești acest lucru – că, dacă ții la ceva drag în afara propriei tale alegeri raționale, îți vei distruge capacitatea de a alege.”

~ Epictet – Discursuri, 4.4.23

Potrivit lui Anthony de Mello, „există un lucru și doar unul care provoacă nefericire. Numele acelui lucru este Atașament.” Atașamente față de o imagine pe care o ai despre o persoană, atașamente față de bogăție și statut, atașamente față de un anumit loc sau timp, atașamente față de un loc de muncă sau de un stil de viață. Toate aceste lucruri sunt periculoase dintr-un singur motiv: sunt în afara alegerii noastre motivate. Cât timp le păstrăm nu este în controlul nostru.

După cum și-a dat seama Epictet cu aproximativ două mii de ani înainte de Mello, atașamentele noastre sunt cele care fac atât de greu să acceptăm schimbarea. Odată ce le avem, nu vrem să le lăsăm. Devenim sclavii menținerii status quo-ului. Suntem ca Regina Roșie din Alice în Țara Minunilor – alergăm din ce în ce mai repede pentru a rămâne în același loc.

Dar totul este într-o stare constantă de schimbare. Avem anumite lucruri pentru o vreme și apoi le pierdem. Singurul lucru permanent este prohairesis, capacitatea noastră de alegere motivată. Lucrurile de care suntem atașați pot veni și pleacă, alegerea noastră este rezistentă și adaptabilă. Cu cât devenim mai devreme conștienți de acest lucru, cu atât mai bine. Cu atât va fi mai ușor să acceptați și să vă adaptați la ceea ce se întâmplă.

Deplasare prin serie<< Sticla era deja spartăAntrenează-te pentru a lăsa ceea ce nu-i al tău >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top