Despre datorie și circumstanțe

Banchetul vieții

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 6

19 februarie

„Gândește-te la bună-cuviința unui ospăț. A venit blidul în dreptul tău? Întinzi mâna și iei frumos, cât poftești. A trecut de tine? Nu-l mai chemi înapoi. N-a ajuns încă la tine? Nu-l sorbi cu ochii, lăsându-ți gura apă, ci aștepți să vie rândul tău. Fă așa și cu copiii și cu soția ta și cu măririle și cu averile; și vei merita, astfel, a sta la masă cu zeii.”

~ Epictet – Manualul, 15

Data viitoare când vezi ceva ce îți dorești, amintește-ți de metafora banchetului vieții a lui Epictet. Pe măsură ce te trezești emoționat, gata să faci orice și totul pentru a-l obține – echivalent cu a întinde mâna peste masă și a lua un fel de mâncare din mâinile cuiva – doar reamintește-ți: asta înseamnă proaste maniere și e inutil. Atunci așteaptă-ți cu răbdare rândul.

Această metaforă are și alte interpretări. De exemplu, am putea reflecta că suntem norocoși că am fost invitați la o sărbătoare atât de minunată (recunoștință). Sau că ar trebui să ne luăm timpul și să savurăm gustul a ceea ce ni se oferă (bucurându-ne de momentul prezent), dar că a ne umple hulpavi cu mâncare și băutură nu servește nimănui, cu atât mai puțin sănătății noastre (lăcomia este un păcat de moarte, până la urmă). Că la sfârșitul mesei este nepoliticos să nu ajuți gazda să facă curat și să adune vasele (abnegație). Și, în sfârșit, data viitoare, este rândul nostru să-i găzduim și să-i tratăm pe alții așa cum am fost tratați noi (caritate).

Poftă bună!

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu