Despre datorie și circumstanțe

Beneficiile gândurilor sobre

Acest articol e numărul 157 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

5 decembrie

„Ține-ți moartea și exilul în fața ochilor în fiecare zi, împreună cu tot ceea ce pare îngrozitor – făcând acest lucru, nu vei avea niciodată un gând josnic și nici nu vei avea o dorință excesivă.”

~ Epictet – Enchiridion, 21 : : : : : : : : : : : :

Vânturile politice s-ar putea schimba într-o clipă, privându-te de cele mai elementare libertăți pe care le iei de bune. Sau, indiferent cine ești sau cât de sigur ți-ai trăit viața, există cineva acolo care te-ar jefui și te-ar ucide pentru câțiva bănuți.

După cum este scris în atemporala Epopeea a lui Ghilgameș:

Omul este rupt ca o trestie pe plantație!
Tânărul frumos, tânăra drăguță...
Prea devreme Moartea îi răpește!

Moartea nu este singura întrerupere neașteptată cu care ne-am putea confrunta – planurile noastre pot fi zdrobite de un milion de lucruri. Ziua de azi ar putea fi puțin mai plăcută dacă ignori aceste posibilități, dar cu ce preț?

Deplasare prin serie<< Nu deții astaSabia se leagănă deasupra ta >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu