Despre datorie și circumstanțe

Beneficiul bunătății

Acest articol e numărul 108 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
17 octombrie

„Un beneficiu ar trebui păstrat ca o comoară îngropată, pentru a fi dezgropat în nevoie… Natura ne îndeamnă să le facem bine tuturor… Oriunde există o ființă umană, avem o oportunitate de bunăvoință.”

~ Seneca – Pentru o viață fericită, 24.2-3

Prima persoană pe care o întâlnești astăzi – cunoștință trecătoare sau prieten – indiferent de context – pozitiv sau negativ – este o oportunitate pentru bunătate. Sau, cum diferiți traducători au luat acest sfat de la Seneca pentru a nota, este o oportunitate pentru beneficiu. Pentru amândoi. Poți căuta să înțelegi de unde vine. Poți căuta să înțelegeți cine este, de ce are nevoie și ce forțe sau impulsuri ar putea acționa asupra lui. Și le poți trata bine și poți fi mai bun pentru asta.

Același lucru este valabil și pentru a doua persoană pe care o întâlnești și pentru a treia. Desigur, nu există nicio garanție că-ți vor întoarce favoarea, dar nu asta ne preocupă. Ca întotdeauna, ne vom concentra asupra a ceea ce controlăm: în acest caz, capacitatea proprie de a alege să răspundem cu bunătate.

Deplasare prin serie<< Împrăștie vesteaPrieteni-dușmani >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top