Beneficiul bunătății

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

17 octombrie

„Un beneficiu ar trebui păstrat ca o comoară îngropată, pentru a fi dezgropat în nevoie… Natura ne îndeamnă să le facem bine tuturor… Oriunde există o ființă umană, avem o oportunitate de bunăvoință.”

~ Seneca – Pentru o viață fericită, 24.2-3

Prima persoană pe care o întâlnești astăzi – cunoștință trecătoare sau prieten – indiferent de context – pozitiv sau negativ – este o oportunitate pentru bunătate. Sau, cum diferiți traducători au luat acest sfat de la Seneca pentru a nota, este o oportunitate pentru beneficiu. Pentru amândoi. Poți căuta să înțelegi de unde vine. Poți căuta să înțelegeți cine este, de ce are nevoie și ce forțe sau impulsuri ar putea acționa asupra lui. Și le poți trata bine și poți fi mai bun pentru asta.

Același lucru este valabil și pentru a doua persoană pe care o întâlnești și pentru a treia. Desigur, nu există nicio garanție că-ți vor întoarce favoarea, dar nu asta ne preocupă. Ca întotdeauna, ne vom concentra asupra a ceea ce controlăm: în acest caz, capacitatea proprie de a alege să răspundem cu bunătate.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu