Despre datorie și circumstanțe

Bucurie stoică

Acest articol e numărul 29 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

30 iulie

„Crede-mă, bucuria reală este un lucru serios. Crezi că cineva poate, într-o exprimare încântătoare, să respingă cu blândețe moartea cu o dispoziție ușoară? Sau să deschidă ușa sărăciei, să țină sub control plăcerile, sau să mediteze la rezistența suferinței? Cel care se simte confortabil cu aceste gânduri este cu adevărat plin de bucurie, dar mai greu jovial. Este exact o astfel de bucurie pe care mi-aș dori să o ai, pentru că nu se va epuiza niciodată, odată ce ai revendicat sursa ei.”

~ Seneca – Scrisori morale, 23.4

Ce este „un leac pentru sine”? Poate că pentru Seneca, înseamnă că, prin natură și creștere, dezvoltăm un set unic de caracteristici – unele pozitive și altele negative. Când acele caracteristici negative încep să aibă consecințe în viața noastră, unii dintre noi apelăm la terapie, psihanaliză sau ajutorul unui grup de sprijin. Ideea? Vindecarea anumitor părți egoiste, distructive din noi înșine.

Dar dintre toate căile de vindecare a caracteristicilor noastre negative, filosofia a existat cel mai mult timp și a ajutat cei mai mulți oameni. Nu se preocupă doar de atenuarea efectelor unei boli mintale sau ale unei nevroze, ci este concepută pentru a încuraja înflorirea umană. Este concepută pentru a vă ajuta să trăiți o viață bună.

Nu meriți să înflorești? Nu ți-ai dori să fii un suflet mare, plin de încredere și invincibil față de evenimentele externe? Nu ți-ai dori să fii ca proverbiala ceapă, plină cu straturi de măreţie?

În cazul ăsta, exersează-ți filosofia.

Deplasare prin serie<< O auto-vindecareCariera ta nu e un pariu pe viață >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top