Despre datorie și circumstanțe

Când pierzi controlul

Acest articol e numărul 242 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

28 februarie

„Sufletul este ca un vas cu apă, iar impresiile noastre sunt ca raza de lumină care cade pe apă. Când apa este tulburată, se pare că și lumina în sine este mișcată, dar nu este. Deci, atunci când o persoană își pierde calmul, nu aptitudinile și virtuțile sale sunt tulburate, ci spiritul în care există, iar atunci când acel spirit se calmează, face acele lucruri.”

~ Epictet – Discursuri, 23.3.20-22

Te-ai încurcat puțin. Sau poate ai încurcat mult.

Așa, și? Asta nu schimbă filozofia pe care o cunoști. Nu este ca și cum alegerea ta motivată te-a abandonat definitiv. Mai degrabă, tu ai fost cel care ai abandonat-o temporar.

Amintește-ți că instrumentele și scopurile antrenamentului nostru nu sunt afectate de turbulențele momentului. Stop. Recapătă-ți calmul. Te așteaptă.

Deplasare prin serie<< Cultivarea indiferenței acolo unde alții cresc pasiuneNu totdeauna poți fi/primi ce vrei >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu