Când te simți inert

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

30 august

„Orice ar trebui făcut, virtutea o poate face cu curaj și promptitudine. Căci oricine ar numi un semn al nebuniei ca cineva să întreprindă o sarcină cu un spirit leneș și supărător sau să împingă corpul într-o direcție și mintea în alta, să fie sfâșiat de impulsuri divergente sălbatice.”

~ Seneca – Scrisori morale, 31.b-32

Dacă începi ceva și te simți imediat leneș și iritat, întreabă-te mai întâi: De ce fac asta? Dacă într-adevăr este o necesitate, întreabă-te: ce se ascunde în reticența mea? Frică? Ciudă? Oboseală?

Nu merge mai departe sperând că va veni cineva și te va scuti de această sarcină pe care nu vrei să o faci. Sau că altcineva îți va explica brusc de ce contează ceea ce faci. Nu fi persoana care spune da cu gura, și nu cu acțiunile sale. Steve Jobs declara pentru BusinessWeek în 2005, doar la jumătatea ascensiunii uimitoare a Apple, devenită una dintre cele mai valoroase companii din lume: „Calitatea este mult mai bună decât cantitatea… O alergare pe propriul teren este mult mai bună decât două duble.”

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu