Despre datorie și circumstanțe

Caracterul este soartă

Acest articol e numărul 120 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

29 octombrie

„Fiecare persoană capătă propriul caracter, dar rolurile sale oficiale sunt desemnate întâmplător. Ar trebui să-i inviți pe unii la masa ta pentru că merită, pe alții pentru că ar putea ajunge să-l merite.”

~ Seneca – Scrisori morale, 47.15b

În procesul de angajare, majoritatea angajatorilor se uită la locul în care candidatul a studiat, ce locuri de muncă a ocupat în trecut. Acest lucru se datorează faptului că succesul anterior poate fi un indicator al succeselor viitoare. Dar este așa întotdeauna? Sunt mulți oameni care au avut succes din cauza norocului. Poate că au ajuns la Oxford sau la Harvard din cauza părinților lor. Și cum rămâne cu un tânăr care nu a avut timp să-și construiască un palmares? Este el fără valoare?

Desigur că nu. Acesta este motivul pentru care caracterul este o măsură mult mai bună a unui bărbat sau a unei femei. Nu doar pentru locul de muncă, ci și pentru prietenii, relații, pentru orice. Heraclit a spus-o ca maximă: „Caracterul este soarta”. Când urmărești progresul în viață, caracterul este cea mai bună pârghie – poate nu pe termen scurt, dar cu siguranță pe termen lung. Și același lucru este valabil și pentru oamenii pe care îi inviți în viața ta.

Deplasare prin serie<< Suntem făcuți unii pentru ceilalțiCine ia partea leului? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top