Caracterul este soartă

Acest articol e numărul 120 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

29 octombrie

„Fiecare persoană capătă propriul caracter, dar rolurile sale oficiale sunt desemnate întâmplător. Ar trebui să-i inviți pe unii la masa ta pentru că merită, pe alții pentru că ar putea ajunge să-l merite.”

~ Seneca – Scrisori morale, 47.15b

În procesul de angajare, majoritatea angajatorilor se uită la locul în care candidatul a studiat, ce locuri de muncă a ocupat în trecut. Acest lucru se datorează faptului că succesul anterior poate fi un indicator al succeselor viitoare. Dar este așa întotdeauna? Sunt mulți oameni care au avut succes din cauza norocului. Poate că au ajuns la Oxford sau la Harvard din cauza părinților lor. Și cum rămâne cu un tânăr care nu a avut timp să-și construiască un palmares? Este el fără valoare?

Desigur că nu. Acesta este motivul pentru care caracterul este o măsură mult mai bună a unui bărbat sau a unei femei. Nu doar pentru locul de muncă, ci și pentru prietenii, relații, pentru orice. Heraclit a spus-o ca maximă: „Caracterul este soarta”. Când urmărești progresul în viață, caracterul este cea mai bună pârghie – poate nu pe termen scurt, dar cu siguranță pe termen lung. Și același lucru este valabil și pentru oamenii pe care îi inviți în viața ta.

Deplasare prin serie<< Suntem făcuți unii pentru ceilalțiCine ia partea leului? >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu