Despre datorie și circumstanțe

Cariera ta nu e un pariu pe viață

Acest articol e numărul 30 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

31 iulie

„Cât de dezonorant este avocatul gata să-și dea duhul în timp ce se află la instanță, la o vârstă înaintată, pledând pentru litiganți necunoscuți și tot solicitând aprobarea spectatorilor ignoranți”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 20.2

La fiecare câțiva ani, la știri se joacă un spectacol trist. Un vechi milionar, încă stăpân al imperiului său de afaceri, este trimis în judecată. Acționarii și membrii familiei merg în instanță pentru a argumenta că el nu mai este capabil să ia decizii – că patriarhul nu este apt să-și conducă propria companie și chestiunile juridice. Deoarece această persoană puternică a refuzat să renunțe vreodată la control sau să ia în considerare un plan de succesiune, este supusă uneia dintre cele mai grave umilințe ale vieții: expunerea publică a celor mai personale vulnerabilități ale sale.

Nu trebuie să fim atât de implicați în munca noastră încât să credem că suntem imuni de realitatea îmbătrânirii și a vieții. Cine vrea să fie persoana care nu poate lăsa frâul niciodată? Există atât de puțină semnificație în viața ta, încât singura ta preocupare este munca până când, în cele din urmă, ești băgat în coșciug?

Fii mândru de munca ta. Dar ea nu este totul…

Deplasare prin serie<< Bucurie stoicăNu te aștepta la perfecțiune >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top