Cariera ta nu e un pariu pe viață

Acest articol e numărul 30 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

31 iulie

„Cât de dezonorant este avocatul gata să-și dea duhul în timp ce se află la instanță, la o vârstă înaintată, pledând pentru litiganți necunoscuți și tot solicitând aprobarea spectatorilor ignoranți”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 20.2

La fiecare câțiva ani, la știri se joacă un spectacol trist. Un vechi milionar, încă stăpân al imperiului său de afaceri, este trimis în judecată. Acționarii și membrii familiei merg în instanță pentru a argumenta că el nu mai este capabil să ia decizii – că patriarhul nu este apt să-și conducă propria companie și chestiunile juridice. Deoarece această persoană puternică a refuzat să renunțe vreodată la control sau să ia în considerare un plan de succesiune, este supusă uneia dintre cele mai grave umilințe ale vieții: expunerea publică a celor mai personale vulnerabilități ale sale.

Nu trebuie să fim atât de implicați în munca noastră încât să credem că suntem imuni de realitatea îmbătrânirii și a vieții. Cine vrea să fie persoana care nu poate lăsa frâul niciodată? Există atât de puțină semnificație în viața ta, încât singura ta preocupare este munca până când, în cele din urmă, ești băgat în coșciug?

Fii mândru de munca ta. Dar ea nu este totul…

Deplasare prin serie<< Bucurie stoicăNu te aștepta la perfecțiune >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu