Despre datorie și circumstanțe

Cărțile sunt făcute

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

7 decembrie

„Ca unul deja mort şi care şi-a încheiat viaţa, [omul] trebuie să trăiască restul zilelor potrivit naturii din ceea ce i s-a adăugat. Să iubeşti numai ceea ce ţi se întâmplă ţie însuţi şi ceea ce îţi este urzit de destin, ce poate fi oare mai plăcut?”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.56-57 : : : : : : : : : : : :

Avem o teamă irațională de a ne recunoaște propria mortalitate. Evităm să ne gândim la asta deoarece credem că va fi deprimant. De fapt, reflectarea asupra mortalității are adesea efectul opus – ne revigorează mai mult decât ne întristează. De ce? Pentru că ne oferă claritate.

Dacă ți s-ar spune brusc că mai ai o săptămână de trăit, ce schimbări ai face? Dacă ai muri, dar ai fi resuscitat, cât de diferită ar fi perspectiva ta?

Când, așa cum spune Prospero al lui Shakespeare, „fiecare al treilea gând va fi mormântul meu”, nu există niciun risc de a fi prins în chestiuni mărunte sau distrageri. În loc să ne negăm teama de moarte, să lăsăm ca aceasta să ne facă cei mai buni oameni care putem fi.

Azi.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu