Căutarea năvoadelor

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

26 august

„Am naufragiat înainte de a mă îmbarca… călătoria mi-a arătat acest lucru – cât de mult din ceea ce avem este inutil și cât de ușor putem decide să ne scăpăm de aceste lucruri ori de câte ori este necesar, fără a suferi niciodată pierderi.”

~ Seneca – Scrisori morale, 87.1

Considerat, în general, fondator al școlii stoice, Zenon a fost negustor înainte de a fi filozof. Într-o călătorie între Fenicia și Pireu, nava sa s-a scufundat împreună cu încărcătura sa. Zenon a ajuns la Atena și, în timp ce vizita o librărie, a luat contact cu filosofia lui Socrate și, ulterior, cu un filozof atenian pe nume Crates. Aceste influențe i-au schimbat drastic cursul vieții, determinându-l să dezvolte gândirea și principiile pe care le cunoaștem acum ca stoicism. Potrivit anticului biograf Diogenes Laerțiu, Zenon a glumit: „Acum, că am naufragiat, mă simt bine în călătorie” sau, conform altuia „Ai făcut bine, Fortuna, conducându-mă spre filosofie”, ar fi spus el.

Stoicii nu făceau ipoteze, când au spus că ar trebui să acționăm cu o clauză inversă, prin care chiar și cele mai nefericite evenimente se pot dovedi a fi cele mai bune. Întreaga filosofie se bazează pe această idee!

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu