Despre datorie și circumstanțe

Căutarea năvoadelor

Acest articol e numărul 56 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
26 august

„Am naufragiat înainte de a mă îmbarca… călătoria mi-a arătat acest lucru – cât de mult din ceea ce avem este inutil și cât de ușor putem decide să ne scăpăm de aceste lucruri ori de câte ori este necesar, fără a suferi niciodată pierderi.”

~ Seneca – Scrisori morale, 87.1

Considerat, în general, fondator al școlii stoice, Zenon a fost negustor înainte de a fi filozof. Într-o călătorie între Fenicia și Pireu, nava sa s-a scufundat împreună cu încărcătura sa. Zenon a ajuns la Atena și, în timp ce vizita o librărie, a luat contact cu filosofia lui Socrate și, ulterior, cu un filozof atenian pe nume Crates. Aceste influențe i-au schimbat drastic cursul vieții, determinându-l să dezvolte gândirea și principiile pe care le cunoaștem acum ca stoicism. Potrivit anticului biograf Diogenes Laerțiu, Zenon a glumit: „Acum, că am naufragiat, mă simt bine în călătorie” sau, conform altuia „Ai făcut bine, Fortuna, conducându-mă spre filosofie”, ar fi spus el.

Stoicii nu făceau ipoteze, când au spus că ar trebui să acționăm cu o clauză inversă, prin care chiar și cele mai nefericite evenimente se pot dovedi a fi cele mai bune. Întreaga filosofie se bazează pe această idee!

Deplasare prin serie<< Respectă trecutul, dar fii deschis viitoruluiRâs, sau plâns? >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top