Despre datorie și circumstanțe

Ce-ar trebui să știi până la final

Acest articol e numărul 166 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

14 decembrie

„Vei muri în scurt timp şi nu eşti încă nici simplu, nici netulburat, nici lipsit de bănuiala că vei fi vătămat din exterior, nici binevoitor faţă de toţi, nici nu ţi-ai pus încă înţelepciunea numai în slujba practicării dreptăţii.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.37 : : : : : : : : : : : :

Din câte înțelegem, Marcus a scris multe dintre meditațiile sale mai târziu în viață, când suferea de boli grave. Așa că, atunci când spunea: „Vei muri în scurt timpi”, își vorbea sincer despre propria sa mortalitate. Cât de înfricoșător trebuie să fi fost. Se uita la posibilitatea reală a morții și nu-i plăcea ceea ce vedea în aceste ultime minute.

Sigur, el a realizat multe lucruri în viața lui, dar propriile emoții rămâneau cauza disconfortului, durerii și frustrării. Știa că, odată cu timpul limitat, alegerile mai bune aveau să-i ajute.

Să sperăm că ai mult mai mult timp la dispoziție, dar asta face și mai important să faci progrese cât mai poți. Suntem produse neterminate până la final, așa cum știa foarte bine Marcus. Dar cu cât învățăm asta mai devreme, cu atât ne putem bucura mai mult de roadele muncii asupra caracterului nostru – și mai devreme putem fi eliberați (sau mai eliberați) de nesinceritate, anxietate, lipsă de grație și ne-stoicism.

Deplasare prin serie<< E doar un numărO cale simplă de măsurare a zilelor noastre >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top