Despre datorie și circumstanțe

Ce-ar trebui să știi până la final

Acest articol e numărul 166 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

14 decembrie

„Vei muri în scurt timp şi nu eşti încă nici simplu, nici netulburat, nici lipsit de bănuiala că vei fi vătămat din exterior, nici binevoitor faţă de toţi, nici nu ţi-ai pus încă înţelepciunea numai în slujba practicării dreptăţii.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.37 : : : : : : : : : : : :

Din câte înțelegem, Marcus a scris multe dintre meditațiile sale mai târziu în viață, când suferea de boli grave. Așa că, atunci când spunea: „Vei muri în scurt timpi”, își vorbea sincer despre propria sa mortalitate. Cât de înfricoșător trebuie să fi fost. Se uita la posibilitatea reală a morții și nu-i plăcea ceea ce vedea în aceste ultime minute.

Sigur, el a realizat multe lucruri în viața lui, dar propriile emoții rămâneau cauza disconfortului, durerii și frustrării. Știa că, odată cu timpul limitat, alegerile mai bune aveau să-i ajute.

Să sperăm că ai mult mai mult timp la dispoziție, dar asta face și mai important să faci progrese cât mai poți. Suntem produse neterminate până la final, așa cum știa foarte bine Marcus. Dar cu cât învățăm asta mai devreme, cu atât ne putem bucura mai mult de roadele muncii asupra caracterului nostru – și mai devreme putem fi eliberați (sau mai eliberați) de nesinceritate, anxietate, lipsă de grație și ne-stoicism.

Deplasare prin serie<< E doar un numărO cale simplă de măsurare a zilelor noastre >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu