Despre datorie și circumstanțe

Ce controlăm și ce nu

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

9 ianuarie

„Unele lucruri sunt în controlul nostru, în timp ce altele nu. Ne controlăm opinia, alegerea, dorința, aversiunea și, într-un cuvânt, tot ceea ce facem. Nu ne controlăm corpul, proprietățile, reputația, poziția și, într-un cuvânt, tot ceea ce nu este făcut de noi. Chiar mai mult, lucrurile aflate sub controlul nostru sunt prin natura lor libere, nestingherite și neobstrucționate, în timp ce cele care nu sunt sub controlul nostru sunt slabe, sclave, pot fi împiedicate și nu sunt ale noastre.”

~ Epictet – Manualul, 1.1-2

Astăzi, nu vei controla evenimentele externe care se întâmplă. Este înfricoșător? Puțin, dar este echilibrat când vedem că ne putem controla opinia despre acele evenimente. Tu decizi dacă sunt bune sau rele, dacă sunt corecte sau nedrepte. Nu controlezi situația, dar controlezi ceea ce gândești despre ea.

Vezi cum funcționează? Fiecare lucru care este în afara controlului tău – lumea exterioară, alți oameni, norocul, karma, orice – prezintă încă o zonă corespunzătoare care este în controlul tău. Numai asta ne oferă mult de gestionat, multă putere.

Cel mai bine, o înțelegere sinceră a ceea ce este în controlul nostru oferă o claritate reală despre lume: tot ce avem este propria noastră minte. Amintește-ți asta azi, când încerci să-ți extinzi raza de acțiune spre exterior, că este mult mai bine și mai adecvat s-o îndrepți spre interior.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu