Despre datorie și circumstanțe

Ce este acceptarea

Acest articol e numărul 123 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
1 noiembrie

a) „Nu căuta ca totul să se întâmple așa cum ți-ai dori, ci mai degrabă dorește-ți ca totul să se întâmple așa cum se va întâmpla de fapt, atunci viața ta va curge bine.”
b) „E ușor să lauzi providența pentru orice s-ar putea întâmpla dacă ai două calități: o imagine completă a ceea ce s-a întâmplat de fapt în fiecare caz și un sentiment de recunoștință. Fără recunoștință, ce rost are să vezi și fără a vedea care este obiectul recunoștinței?”

~ a) Epictet – Enchiridion, 8
b) Epictet – Discursuri, 1.6.1-2

S-a întâmplat ceva ce ne-am fi dorit să nu se fi întâmplat. Care dintre acestea este cel mai ușor de schimbat: părerea noastră sau evenimentul trecut?

Răspunsul este evident. Acceptă ceea ce s-a întâmplat și schimbă-ți dorința de a nu se fi întâmplat. Stoicismul numește aceasta „arta consimțământului” – a accepta mai degrabă decât a lupta cu fiecare lucru mic.

Iar stoicii cei mai avansați fac un pas mai departe. În loc să acceptăm pur și simplu ceea ce se întâmplă, ei ne îndeamnă să ne bucurăm cu adevărat de ceea ce s-a întâmplat – orice ar fi aceasta. Nietzsche, multe secole mai târziu, a inventat expresia perfectă pentru a surprinde această idee: amor fati (o dragoste de soartă). Nu înseamnă doar să accepți, ci chiar să iubești tot ce se întâmplă.

Să-ți dorești ca ceea ce s-a întâmplat să se fi întâmplat este o modalitate inteligentă de a evita dezamăgirea, deoarece nimic nu este contrar dorințelor tale. Dar să simți cu adevărat recunoștință pentru ceea ce se întâmplă? Să iubești asta? Iată o rețetă pentru fericire și bucurie.

Deplasare prin serie<< Te-ai născut bunLegarea propriilor dorințe de ceea ce va fi >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top