Despre datorie și circumstanțe

Ce ți-e atât de frică să pierzi?

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

23 decembrie

„Ți-e frică să mori. Dar, haide acum, cum este viața asta altfel decât moartea?”

~ Seneca – Scrisori morale, 77.18 : : : : : : : : : : : :

Seneca spune o poveste uimitoare despre un roman obscen de bogat care a fost purtat de sclavi pe un așternut. Odată, după ce a fost scos dintr-o baie, romanul a întrebat: „Mai șed încă?” Ideea lui Seneca a fost în esență: ce fel de viață patetic de tristă este aceea dacă ești atât de deconectat de lume încât nici măcar nu știi dacă ești la pământ? De unde știa bărbatul acela dacă chiar era în viață?

Celor mai mulți dintre noi ne este frică de moarte. Dar uneori această frică ridică întrebarea: să protejăm ce anume? Pentru o mulțime de oameni răspunsul este: ore de televiziune, bârfă, îmbuibare, risipă de potențial, raportare la o slujbă plictisitoare și tot așa mai departe. Doar, în sensul cel mai strict, aceasta este de fapt o viață? Merită să te agăți de ea atât de strâns și să-ți fie frică s-o pierzi?

Nu sună bine asta.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu