Despre datorie și circumstanțe

Ce va revela prosperitatea?

Acest articol e numărul 88 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

27 septembrie

„Căci chiar pacea în sine va oferi mai multe motive de îngrijorare. Nici măcar circumstanțele sigure nu îți vor aduce încredere, odată ce mintea ta va fi șocată – odată ce va lua obiceiul panicării oarbe, nu se poate asigura propria siguranță. Căci nu evită cu adevărat pericolul, ci doar fuge. Cu toate acestea, suntem expuși unui pericol mai mare dacă întoarcem spatele.”

~ Seneca – Scrisori morale, 104.10b

Există un vechi proverb potrivit căruia banii nu schimbă oamenii, ci îi fac mai degrabă ceea ce sunt. Robert Caro a scris că „puterea nu corupe, dezvăluie”. În anumite privințe, prosperitatea – financiară și personală – este la fel.

Dacă mintea ta a dezvoltat o anumită proiecție – obiceiul de a intra în panică, în exemplul lui Seneca – atunci nu va conta cât de bune sunt lucrurile pentru tine. Ești încă amorsat pentru panică. Mintea ta va găsi în continuare lucruri de care să-ți faci griji și vei fi în continuare nefericit. Poate mai mult chiar, pentru că acum ai mai mult de pierdut.

Acesta este motivul pentru care este o prostie să speri la noroc. Dacă r fi să speri la ceva, ai putea spera la puterea caracterului capabil să prospere în vremuri bune. Sau, mai bine, lucrează pentru acest tip de caracter și încredere. Ia în considerare fiecare acțiune și fiecare intenție – gândește-te la ele ca la blocuri ale caracterului tău indestructibil. Apoi lucrează pentru ca fiecare să fie puternice și semnificative în sine.

Deplasare prin serie<< Pentru ce este timpul liberDeții un atu >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top