Ce va revela prosperitatea?

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

27 septembrie

„Căci chiar pacea în sine va oferi mai multe motive de îngrijorare. Nici măcar circumstanțele sigure nu îți vor aduce încredere, odată ce mintea ta va fi șocată – odată ce va lua obiceiul panicării oarbe, nu se poate asigura propria siguranță. Căci nu evită cu adevărat pericolul, ci doar fuge. Cu toate acestea, suntem expuși unui pericol mai mare dacă întoarcem spatele.”

~ Seneca – Scrisori morale, 104.10b

Există un vechi proverb potrivit căruia banii nu schimbă oamenii, ci îi fac mai degrabă ceea ce sunt. Robert Caro a scris că „puterea nu corupe, dezvăluie”. În anumite privințe, prosperitatea – financiară și personală – este la fel.

Dacă mintea ta a dezvoltat o anumită proiecție – obiceiul de a intra în panică, în exemplul lui Seneca – atunci nu va conta cât de bune sunt lucrurile pentru tine. Ești încă amorsat pentru panică. Mintea ta va găsi în continuare lucruri de care să-ți faci griji și vei fi în continuare nefericit. Poate mai mult chiar, pentru că acum ai mai mult de pierdut.

Acesta este motivul pentru care este o prostie să speri la noroc. Dacă r fi să speri la ceva, ai putea spera la puterea caracterului capabil să prospere în vremuri bune. Sau, mai bine, lucrează pentru acest tip de caracter și încredere. Ia în considerare fiecare acțiune și fiecare intenție – gândește-te la ele ca la blocuri ale caracterului tău indestructibil. Apoi lucrează pentru ca fiecare să fie puternice și semnificative în sine.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu