Ce va scrie pe piatra mormântului tău?

Acest articol e numărul 24 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

25 iulie

„Când vezi pe cineva care își expune adesea rangul sau poziția sau pe cineva al cărui nume este adesea pomenit în public, nu fi invidios; astfel de lucruri sunt cumpărate în detrimentul vieții… Unii mor pe primele trepte ale succesului, alții înainte de a ajunge la vârf, iar puținii care ajung la vârful ambiției lor printr-o mie de mârșăvii își dau seama că la sfârșit este vorba doar de o inscripție pe piatra lor de mormânt”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 20

Uneori, angajamentele noastre profesionale pot deveni un scop în sine. Un politician și-ar putea justifica neglijarea familiei sale pentru biroul său sau un scriitor ar putea crede scuzele „geniului” său pentru comportamentul antisocial sau egoist. Oricine are o anumită perspectivă poate vedea că, de fapt, politicianul este doar îndrăgostit de faimă, iar scriitorului îi place să fie condescendent și să se simtă superior. Adepții muncii își găsesc întotdeauna scuze pentru egoismul lor.

Cu toate că aceste atitudini pot duce la realizări impresionante, costul lor este rareori justificat. Abilitatea de a lucra din greu și mult timp este admirabilă. Dar tu ești o ființă umană, nu un om care face. Seneca subliniază că nu suntem animale. „Este chiar atât de plăcut să mori în ham?”, întreba el. Aleksandr Soljenițîn a spus-o chiar mai bine: „Munca este cauza morții cailor. Toată lumea ar trebui să știe asta.

Deplasare prin serie<< Undeva, cineva moareCând oamenii buni nu fac nimic >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu