Despre datorie și circumstanțe

Cea mai sigură cetate

Acest articol e numărul 84 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

23 septembrie

„Adu-ţi aminte că partea conducătoare a sufletului este invincibilă, când se întoarce către sine se mulţumeşte cu ea însăşi, nefăcând nimic din ceea ce nu vrea, chiar în cazul în care se pune în apărare în mod iraţional. Ce se întâmplă, aşadar, când exprimă o judecată despre ceva cu raţiune şi în mod circumspect? De aceea intelectul eliberat de pasiuni e o fortăreaţă, căci omul nu are în el nimic mai întărit, în care, dacă se refugiază, pentru restul zilelor sale rămâne de neînfrânt”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 8.48

Bruce Lee a făcut odată o afirmație interesantă: „Nu mă tem de omul care a practicat zece mii de lovituri
o dată”, a spus el, „dar mă tem de omul care a practicat o lovitură de zece mii de ori”. Când repetăm ​​o acțiune atât de des, ea devine un comportament subconștient, putem să o aplicăm fără să ne gândim.

Antrenamentul în artele marțiale sau în luptă este un studiu profund gândit al mișcării. Uneori ne gândim la soldați ca la automate, dar ceea ce au construit ei este un model constant de comportamente subconștiente. Oricare dintre noi le poate construi.

Când Marcus spune că o minte poate ajunge într-un loc în care „nu va face nimic contrar voinței sale, chiar dacă poziția sa este irațională”, ceea ce vrea să spună este că o pregătire adecvată îți poate schimba obiceiurile implicite. Antrenează-te să renunți la furie și nu vei fi supărat la fiecare ușoară zeflemea. Antrenează-te pentru a evita bârfele și nu vei fi atras de ele. Antrenează-te cu orice obicei și-l vei putea folosi automat în vremuri dificile.

Gândește-te ce comportamente ai dori să poți adopta implicit dacă ai putea. Câte dintre ele ai practicat o singură dată? Să fie astăzi de două ori.

Deplasare prin serie<< Nicio durere, niciun câștigȚi s-ar putea întâmpla și ție >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top