Despre datorie și circumstanțe

Cei trei mari

Acest articol e numărul 187 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

4 ianuarie

„Sunt de ajuns pentru moment o părere singură, o activitate în interesul tuturor, o dispoziţie interioară, astfel încât să primeşti cu bunăvoinţă orice eveniment provocat de o cauză din afară.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 9.6

Percepție, Acțiune, Voință. Acestea sunt cele trei discipline care se suprapun, dar critice ale stoicismului. Cu siguranță, există mai mult în filozofie – și am putea petrece toată ziua vorbind despre credințele unice ale diverșilor stoici: „Așa credea Heraclit…” „Zeno este din Citium, un oraș din Cipru și a crezut…” Dar astfel de fapte te-ar ajuta cu adevărat în fiecare zi? Ce claritate oferă trivialismul?

În schimb, următorul mic memento rezumă cele mai esențiale trei părți ale filozofiei stoice care merită purtate cu tine în fiecare zi, în fiecare decizie:

Controlează-ți percepțiile.
Dirijează-ți acțiunile în mod corespunzător.
Acceptă de bunăvoie ceea ce este în afara controlului tău.

Asta este tot ce trebuie să facem.

Deplasare prin serie<< Fii nemilos cu lucrurile care nu conteazăClarifică-ți intențiile >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu