Despre datorie și circumstanțe

Cel mai valoros activ

Acest articol e numărul 93 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 3

Despre datorie și circumstanțe
2 octombrie

„Înțeleptul nu poate pierde nimic. O astfel de persoană are totul stocat pentru sine, fără a lăsa nimic Fortunei, propriile lor bunuri sunt ținute ferm, legate în virtute, ceea ce nu lasă nimic la întâmplare și, prin urmare, nu poate fi nici mărit, nici micșorat.”

~ Seneca – Privind fermitatea înțeleptului, 5.4

Unii oameni își plasează banii în active – acțiuni, obligațiuni, proprietăți. Alții investesc în relații sau realizări, știind că se pot baza pe aceste lucruri la fel de ușor pe cât alții pot extrage fonduri dintr-un cont bancar. Dar un al treilea tip, spune Seneca, investește în el însuși – în a fi o persoană bună și înțeleaptă.

Care dintre aceste active este cel mai imun la fluctuațiile pieței și la dezastre? Care este cel mai rezistent în fața încercărilor și necazurilor? Care nu te va abandona niciodată? Viața lui Seneca este un exemplu interesant. A devenit destul de bogat ca prieten al împăratului, dar pe măsură ce Nero a devenit din ce în ce mai deranjat, Seneca și-a dat seama că trebuie să iasă. El i-a oferit lui Nero o afacere: îi va da lui Nero toți banii și îi va returna toate cadourile, în schimbul unei libertăți totale și absolute.

În cele din urmă, Nero a respins această ofertă, dar Seneca a plecat oricum, retrăgându-se în relativă pace. Dar într-o zi, călăii au venit cu decretul lor de moarte. În acel moment, pe ce s-a bazat Seneca? Nu pe banii lui. Nu pe prietenii lui, care, deși l-au susținut, erau o sursă considerabilă de durere și doliu. Era virtutea și forța sa interioară.

A fost cel mai dificil moment al lui Seneca – ultimul și cel mai bun.

Deplasare prin serie<< Lasă virtutea să străluceascăO mantră de interdependență reciprocă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top