Despre datorie și circumstanțe

Cercul controlului

Acest articol e numărul 196 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

13 ianuarie

„Ne controlăm alegerea raționată și toate actele care depind de acea voință morală. Ceea ce nu se află sub controlul nostru sunt corpul și oricare dintre părțile sale, bunurile noastre, părinții, frații, copiii sau țara – orice lucru cu care ne-am putea asocia.”

~ Epictet – Discursuri, 1.22.10

Acest lucru este suficient de important încât trebuie repetat: o persoană înțeleaptă știe ce se află în cercul său de control și ce este în afara acestuia.

Vestea bună este că este destul de ușor să ne amintim ce este în controlul nostru. Potrivit stoicilor, cercul de control conține doar un singur lucru: MINTEA TA. Așa este, chiar și corpul tău fizic nu este complet în cerc. La urma urmei, ai putea fi lovit de o boală fizică sau deficiență în orice moment. Ai putea să călătorești într-o țară străină și să fii aruncat în închisoare.

Dar toate acestea sunt vești bune, deoarece reduce drastic cantitatea de lucruri la care trebuie să te gândești. Există claritate în simplitate. În timp ce toți ceilalți aleargă cu o listă de responsabilități lungă de un kilometru – lucruri pentru care nu sunt de fapt responsabili – ai doar acea listă cu un singur articol. Ai un singur lucru de gestionat: alegerile tale, voința, mintea.

Așa că ai grijă.

Deplasare prin serie<< Singura cale spre serenitateTaie sforile ce-ți manipulează mintea >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top