Despre datorie și circumstanțe

Cercul controlului

Acest articol e numărul 196 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 15

13 ianuarie

„Ne controlăm alegerea raționată și toate actele care depind de acea voință morală. Ceea ce nu se află sub controlul nostru sunt corpul și oricare dintre părțile sale, bunurile noastre, părinții, frații, copiii sau țara – orice lucru cu care ne-am putea asocia.”

~ Epictet – Discursuri, 1.22.10

Acest lucru este suficient de important încât trebuie repetat: o persoană înțeleaptă știe ce se află în cercul său de control și ce este în afara acestuia.

Vestea bună este că este destul de ușor să ne amintim ce este în controlul nostru. Potrivit stoicilor, cercul de control conține doar un singur lucru: MINTEA TA. Așa este, chiar și corpul tău fizic nu este complet în cerc. La urma urmei, ai putea fi lovit de o boală fizică sau deficiență în orice moment. Ai putea să călătorești într-o țară străină și să fii aruncat în închisoare.

Dar toate acestea sunt vești bune, deoarece reduce drastic cantitatea de lucruri la care trebuie să te gândești. Există claritate în simplitate. În timp ce toți ceilalți aleargă cu o listă de responsabilități lungă de un kilometru – lucruri pentru care nu sunt de fapt responsabili – ai doar acea listă cu un singur articol. Ai un singur lucru de gestionat: alegerile tale, voința, mintea.

Așa că ai grijă.

Deplasare prin serie<< Singura cale spre serenitateTaie sforile ce-ți manipulează mintea >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu