Despre datorie și circumstanțe

Cheltuitori de timp

Acest articol e numărul 161 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

9 decembrie

„Dacă toate geniile istoriei s-ar concentra pe această singură temă, nu și-ar putea exprima niciodată pe deplin nedumerirea față de întunericul minții umane. Nicio persoană nu ar renunța nici măcar la un centimetru din averea lor, iar cea mai mică dispută cu un vecin poate însemna iadul de plătit; cu toate acestea, îi lăsăm cu ușurință pe ceilalți să ne invadeze viețile – și mai rău, adesea deschidem calea celor care o vor prelua. Nimeni nu-și înmânează banii trecătorilor, dar câte ne înmânăm fiecare dintre noi viața! Suntem grijulii cu proprietăți și bani, dar ne gândim prea puțin la pierderea timpului, singurul lucru cu care ar trebui să fim cu toții cei mai duri avari.”

~ Seneca – Despre scurtimea vieții, 3.1-2 : : : : : : : : : : : :

Astăzi vor fi nesfârșite întreruperi: apeluri telefonice, e-mailuri, vizitatori, evenimente neașteptate. Booker T. Washington a observat că „numărul de oameni care sunt gata să-și consume timpul, fără niciun scop, este aproape nenumărat”.

Un filozof, pe de altă parte, știe că propria stare implicită ar trebui să fie una de reflecție și conștientizare interioară. Acesta este motivul pentru care își protejează atât de sârguincios spațiul personal și gândurile de intruziunile lumii. El știe că doar câteva minute de contemplare valorează mai mult decât orice întâlnire sau raport. El știe, de asemenea, cât de puțin timp ne este acordat în viață și cât de repede ni se pot epuiza rezervele.

Seneca ne amintește că, deși am putea fi buni în a ne proteja proprietățile fizice, suntem mult prea lași în a ne impune limitele mentale. Proprietatea poate fi recâștigată; există destul de mult acolo – o parte încă neatinsă de om. Dar timpul? Timpul este bunul nostru cel mai de neînlocuit – nu putem cumpăra mai mult din el. Nu putem decât să ne străduim să risipim cât mai puțin posibil.

Deplasare prin serie<< Nu te ascunde de sentimentele taleNu te vinde prea ieftin >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top