Cine ia partea leului?

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

30 octombrie

„Nu ți-e rușine să-ți rezervi doar rămășițele vieții tale și să dedici înțelepciunii doar timpul nu poate fi alocat afacerii?”

~ Seneca – Scurtă e viața, 3.5b

Într-una dintre scrisorile sale, Seneca spune o poveste despre Alexandru cel Mare. Se pare că, în timp ce Alexandru cucerea lumea, anumite țări i-ar oferi bucăți din teritoriul lor în speranța că astfel le va lăsa în pace. Alexandru le-ar fi spus, scrie Seneca, că nu venise până în Asia pentru a accepta orice i s-ar fi oferit, ci că vor trebui să accepte orice ar alege el să le lase.

Potrivit lui Seneca, ar trebui să tratăm filozofia la fel în viața noastră. Filosofia nu ar trebui să accepte timpul sau energia rămasă de la alte ocupații, ci ar trebui să ne facem timp pentru acele alte activități numai după ce studiul nostru este terminat.

Dacă urmărim auto-îmbunătățirea reală, de ce alocăm lecturii doar acele câteva minute înainte de a stinge luminile și de a merge la culcare? De ce blocăm opt până la zece ore în mijlocul zilei pentru a fi la birou sau pentru a merge la întâlniri, dar nu ne alocăm timp pentru a ne gândi la marile întrebări? Omul obișnuit reușește cumva să folosească douăzeci și opt de ore de televizor pe săptămână, dar întreabă-l dacă a avut timp să studieze filosofia și probabil că îți va spune că e prea ocupat.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu