Despre datorie și circumstanțe

Circumstanțelor nu le pasă de sentimentele noastre

Acest articol e numărul 237 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 9

23 februarie

„Nu trebuie să te superi din cauza lucrurilor, căci lor nu le
pasă deloc de asta.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 7.38

O parte semnificativă din Meditațiile lui Marcus Aurelius este alcătuită din citate scurte și pasaje din alți scriitori. Acest lucru se datorează faptului că Marcus nu încerca neapărat să producă o lucrare originală, ci în schimb exersa, amintindu-și ici și colo de lecții importante, iar uneori aceste lecții erau lucruri pe care le citise.

Acest citat aparte este special pentru că provine dintr-o piesă a lui Euripide, care, cu excepția unor fragmente citate ca acesta, este pierdută pentru noi. Din câte putem aduna despre piesă, Bellerophon, eroul, ajunge să se îndoiască de existența zeilor. Dar, pe această linie, el spune: De ce să ne deranjeze să ne enervăm pe cauze și forțe mult mai mari decât noi? De ce luăm aceste lucruri personal? La urma urmei, evenimentele exterioare nu sunt ființe simțitoare – nu pot răspunde la strigătele și țipetele noastre – și nici zeii în mare parte indiferenți.

De asta își amintea Marcus aici: circumstanțele sunt incapabile să ia în considerare sau să aibă grijă de sentimentele tale, de anxietatea sau de entuziasmul tău. Nu le pasă de reacția ta. Ele nu sunt oameni. Așa că încetează să te mai comporți ca și cum a fi agitat ar avea un impact asupra unei situații date. Situațiilor nu le pasă deloc.

Deplasare prin serie<< Ce-i mai bine să rămână nespusAdevărata sursă a valorii >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu