Despre datorie și circumstanțe

Ciudat cum funcționează asta

Acest articol e numărul 147 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 3

25 noiembrie

„În ceea ce mă privește, aș alege să fiu bolnav decât să trăiesc în lux, pentru că a fi bolnav dăunează doar corpului, în timp ce luxul distruge atât trupul, cât și sufletul, provocând slăbiciune și incapacitate în trup și lipsă de control și lașitate în suflet. În plus, luxul generează nedreptate, deoarece generează și lăcomie.”

~ Musonius Rufus – Lecturi, 20.95.14-17

Poveștile despre câștigătorii la loterie au tendința de a împărtăși o lecție: a intra dintr-o dată în mulți bani este un blestem, nu o binecuvântare. La doar câțiva ani după ce primesc cecul mare, mulți câștigători la loterie sunt de fapt într-o stare financiară mai proastă. Și-au pierdut prieteni, au divorțat. Întreaga lor viață a fost transformată într-un coșmar ca urmare a norocului lor obscen.

Este ca acel vers al Metallica (potrivit dintr-o melodie numită „No Leaf Clover”): „Apoi se întâmplă că lumina liniștitoare de la capătul tunelului tău / Este doar un tren de marfă care vine peste tine.

Și totuși, cel mai frecvent răspuns din partea unui supraviețuitor de cancer, persoana care a trecut prin lucrul de care ne temem și ne înspăimântăm cu toții? „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată.

E amuzant cum funcționează asta, nu-i așa?

Deplasare prin serie<< Antrenează-te pentru a lăsa ceea ce nu-i al tăuAltarul fără diferențe >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu