Despre datorie și circumstanțe

Clarifică-ți intențiile

Acest articol e numărul 188 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 5

5 ianuarie

„Lasă toate eforturile tale să fie îndreptate către ceva, lasă-le să păstreze acest scop. Nu activitatea îi deranjează pe oameni, ci concepțiile false despre lucruri care îi înnebunesc.”

~ Seneca – Pentru o minte liniștită, 12.5

Legea 29 din Cele 48 de legi ale puterii este: „Planifică până la capăt”. Robert Greene scrie: „Planificând până la capăt, nu vei fi copleșit de circumstanțe și vei ști când să te oprești. Ghidează cu blândețe norocul și ajută la determinarea viitorului gândindu-se mult înainte.” Al doilea obicei din Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți este: începe cu un sfârșit în minte.

A avea un scop în minte nu este o garanție că vei ajunge la el – niciun stoic nu ar tolera această presupunere – dar a nu avea un scop în minte este o garanție că nu vei ajunge. Pentru stoici, oiêsis (concepțiile false) sunt responsabile nu doar pentru tulburările din suflet, ci și pentru vieți și operațiuni haotice și disfuncționale. Când eforturile tale nu sunt îndreptate către o cauză sau un scop, cum vei ști ce să faci zi de zi? Cum vei ști la ce să spui nu și la ce să spui da? De unde știi când te-ai săturat, când ți-ai atins obiectivul, când ai ieșit de pe cale, dacă nu ai definit niciodată care sunt acele lucruri?

Răspunsul este că nu poți. Și astfel ești condus la eșec – sau mai rău, la nebunie, prin uitarea direcției.

Deplasare prin serie<< Cei trei mariUnde, cine, ce și de ce >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top