Despre datorie și circumstanțe

Clarifică-ți intențiile

Acest articol e numărul 188 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

5 ianuarie

„Lasă toate eforturile tale să fie îndreptate către ceva, lasă-le să păstreze acest scop. Nu activitatea îi deranjează pe oameni, ci concepțiile false despre lucruri care îi înnebunesc.”

~ Seneca – Pentru o minte liniștită, 12.5

Legea 29 din Cele 48 de legi ale puterii este: „Planifică până la capăt”. Robert Greene scrie: „Planificând până la capăt, nu vei fi copleșit de circumstanțe și vei ști când să te oprești. Ghidează cu blândețe norocul și ajută la determinarea viitorului gândindu-se mult înainte.” Al doilea obicei din Cele 7 obiceiuri ale oamenilor eficienți este: începe cu un sfârșit în minte.

A avea un scop în minte nu este o garanție că vei ajunge la el – niciun stoic nu ar tolera această presupunere – dar a nu avea un scop în minte este o garanție că nu vei ajunge. Pentru stoici, oiêsis (concepțiile false) sunt responsabile nu doar pentru tulburările din suflet, ci și pentru vieți și operațiuni haotice și disfuncționale. Când eforturile tale nu sunt îndreptate către o cauză sau un scop, cum vei ști ce să faci zi de zi? Cum vei ști la ce să spui nu și la ce să spui da? De unde știi când te-ai săturat, când ți-ai atins obiectivul, când ai ieșit de pe cale, dacă nu ai definit niciodată care sunt acele lucruri?

Răspunsul este că nu poți. Și astfel ești condus la eșec – sau mai rău, la nebunie, prin uitarea direcției.

Deplasare prin serie<< Cei trei mariUnde, cine, ce și de ce >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu