Despre datorie și circumstanțe

Creează-ți propriile ziceri

Acest articol e numărul 42 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

12 august

„Multe cuvinte au fost rostite de Platon, Zenon, Chrysippus, Posidonius și de o mulțime de stoici la fel de buni. Îți voi spune cum oamenii își pot dovedi propriile cuvinte – punând în practică ceea ce predică.”

~ Seneca – Scrisori morale, 108.35; 38

Una dintre criticile Stoicismului făcută de către traducătorii și profesorii moderni este cantitatea de repetare. Marcus Aurelius, de exemplu, a fost respins de academicieni ca nefiind original, deoarece scrisul său seamănă cu cel al altor stoici anteriori. Această critică nu are sens.

Chiar înainte de vremurile lui Marcus, Seneca era foarte conștient de faptul că există o mulțime de împrumuturi și suprapuneri între filosofi. Asta pentru că adevărații filozofi nu erau preocupați de calitatea de autor, ci doar de ceea ce funcționa. Mai important, credeau că ceea ce se spunea contează mai puțin decât ceea ce se făcea.

Și acest lucru este la fel de adevărat acum, ca și atunci. Ești binevenit să iei toate cuvintele marilor filosofi și să le folosești după bunul plac (sunt morți; nu-i deranjează). Simte-te liber să modifici și să editezi și să le îmbunătățești după cum dorești. Adaptează-le la condițiile reale ale lumii reale. Modul de a demonstra că înțelegi cu adevărat ceea ce spui și scrii, că ești cu adevărat original, este să le pui în practică. Exprimă-te prin acțiunile tale mai mult decât prin orice altceva.

 

Deplasare prin serie<< Fără timp pentru teorii, doar rezultateAsumă-te și rezolvă problemele >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top