Creează-ți propriile ziceri

Acest articol e numărul 42 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

12 august

„Multe cuvinte au fost rostite de Platon, Zenon, Chrysippus, Posidonius și de o mulțime de stoici la fel de buni. Îți voi spune cum oamenii își pot dovedi propriile cuvinte – punând în practică ceea ce predică.”

~ Seneca – Scrisori morale, 108.35; 38

Una dintre criticile Stoicismului făcută de către traducătorii și profesorii moderni este cantitatea de repetare. Marcus Aurelius, de exemplu, a fost respins de academicieni ca nefiind original, deoarece scrisul său seamănă cu cel al altor stoici anteriori. Această critică nu are sens.

Chiar înainte de vremurile lui Marcus, Seneca era foarte conștient de faptul că există o mulțime de împrumuturi și suprapuneri între filosofi. Asta pentru că adevărații filozofi nu erau preocupați de calitatea de autor, ci doar de ceea ce funcționa. Mai important, credeau că ceea ce se spunea contează mai puțin decât ceea ce se făcea.

Și acest lucru este la fel de adevărat acum, ca și atunci. Ești binevenit să iei toate cuvintele marilor filosofi și să le folosești după bunul plac (sunt morți; nu-i deranjează). Simte-te liber să modifici și să editezi și să le îmbunătățești după cum dorești. Adaptează-le la condițiile reale ale lumii reale. Modul de a demonstra că înțelegi cu adevărat ceea ce spui și scrii, că ești cu adevărat original, este să le pui în practică. Exprimă-te prin acțiunile tale mai mult decât prin orice altceva.

 

Deplasare prin serie<< Fără timp pentru teorii, doar rezultateAsumă-te și rezolvă problemele >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu