Culegem ce semănăm

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

27 octombrie

„Crimele se întorc adesea la profesorul lor.”

~ Seneca – Tieste, 311

Este o ironie faptul că Seneca l-ar fi pus pe unul dintre personajele sale să rostească această replică. După cum știm, timp de mulți ani Seneca a servit ca îndrumător și mentor al împăratului Nero. Există o mulțime de dovezi că Seneca a avut, de fapt, o influență morală pozitivă asupra tânărului deraiat, dar chiar și la acea vreme, contemporanilor lui Seneca li s-a părut ciudat că un filozof ar servi drept mâna dreaptă unei persoane atât de rele. Au folosit chiar și cuvântul grecesc tyrannodidaskalos — profesor tiran — pentru a-l descrie. Și așa cum a observat Shakespeare în Macbeth, „Instrucțiuni sângeroase, care, fiind învățate, se întorc / Să-l chinuie pe creator”, colaborarea lui Seneca cu Nero s-a încheiat în cele din urmă cu uciderea profesorului de către student.

Este ceva la care să te gândești atunci când analizezi cu cine să lucrezi și cu cine să faci afaceri în viață. Dacă îi arăți unui client cum să facă ceva neetic sau ilegal, i-ar putea întoarce favoarea unuia nebănuit de tine mai târziu? Dacă oferi un exemplu prost angajaților tăi, asociaților tăi, copiilor tăi, s-ar putea să te trădeze sau să te rănească pe viitor? Ceea ce se întâmplă, vine din jur, este vorba despre Karma, o noțiune pe care am importat-o ​​din Est, ca similitudine.

Seneca a plătit un preț pentru instruirea lui Nero. După cum s-a dovedit de-a lungul veacurilor, ipocrizia lui – de evitat sau nu – a fost costisitoare. La fel va fi și a ta.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu