Despre datorie și circumstanțe

Culegem ce semănăm

Acest articol e numărul 118 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

Despre datorie și circumstanțe
27 octombrie

„Crimele se întorc adesea la profesorul lor.”

~ Seneca – Tieste, 311

Este o ironie faptul că Seneca l-ar fi pus pe unul dintre personajele sale să rostească această replică. După cum știm, timp de mulți ani Seneca a servit ca îndrumător și mentor al împăratului Nero. Există o mulțime de dovezi că Seneca a avut, de fapt, o influență morală pozitivă asupra tânărului deraiat, dar chiar și la acea vreme, contemporanilor lui Seneca li s-a părut ciudat că un filozof ar servi drept mâna dreaptă unei persoane atât de rele. Au folosit chiar și cuvântul grecesc tyrannodidaskalos — profesor tiran — pentru a-l descrie. Și așa cum a observat Shakespeare în Macbeth, „Instrucțiuni sângeroase, care, fiind învățate, se întorc / Să-l chinuie pe creator”, colaborarea lui Seneca cu Nero s-a încheiat în cele din urmă cu uciderea profesorului de către student.

Este ceva la care să te gândești atunci când analizezi cu cine să lucrezi și cu cine să faci afaceri în viață. Dacă îi arăți unui client cum să facă ceva neetic sau ilegal, i-ar putea întoarce favoarea unuia nebănuit de tine mai târziu? Dacă oferi un exemplu prost angajaților tăi, asociaților tăi, copiilor tăi, s-ar putea să te trădeze sau să te rănească pe viitor? Ceea ce se întâmplă, vine din jur, este vorba despre Karma, o noțiune pe care am importat-o ​​din Est, ca similitudine.

Seneca a plătit un preț pentru instruirea lui Nero. După cum s-a dovedit de-a lungul veacurilor, ipocrizia lui – de evitat sau nu – a fost costisitoare. La fel va fi și a ta.

Deplasare prin serie<< Trei părți, un singur scopSuntem făcuți unii pentru ceilalți >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top