Despre datorie și circumstanțe

Cultivarea indiferenței acolo unde alții cresc pasiune

Acest articol e numărul 241 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 10

27 februarie

„Dintre toate lucrurile care sunt, unele sunt bune, altele rele, iar altele indiferente. Cele bune sunt virtuțile și tot ce ține de ele; cele rele sunt viciile și tot ce le răsfață; cei indiferenți se află între virtute și viciu și includ bogăția, sănătatea, viața, moartea, plăcerea și durerea.”

~ Epictet – Discursuri, 2.19.12b-13

Imaginează-ți puterea pe care ai avea-o în viața și relațiile tale dacă toate lucrurile care îi deranjează pe toți ceilalți – cât de slabi sunt, câți bani au, cât le mai rămâne de trăit, cum vor muri – nu ar conta atât de mult. Ce se întâmplă dacă, acolo unde alții sunt supărați, invidioși, entuziasmați, posesivi sau lacomi, tu ai fi obiectiv, calm și cu capul limpede? Îți poți imagina asta? Imaginează-ți cât ar însemna pentru relațiile tale de la serviciu, pentru viața amoroasă sau pentru prieteniile tale.

Seneca era un om incredibil de bogat, chiar faimos – totuși era un stoic. Avea multe lucruri materiale, dar, după cum spun stoicii, era și indiferent față de ele. I-a plăcut cât timp erau acolo, dar a acceptat că ar putea să dispară într-o zi. Ce atitudine mai bună decât dorința disperată de mai mult sau teamă cu frică de a pierde chiar și un ban. Indiferența este o cale de mijloc solidă.

Nu este vorba de evitare sau de ocolire, ci mai degrabă de a nu oferi unui rezultat posibil mai multă putere sau preferință decât este adecvat. Acest lucru nu este ușor de făcut, cu siguranță, dar dacă te-ai descurca, cu cât ai fi mai relaxat?

Deplasare prin serie<< Fiecare cu-ale saleCând pierzi controlul >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu