Despre datorie și circumstanțe

Cultivarea indiferenței acolo unde alții cresc pasiune

Acest articol e numărul 241 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 9

Despre datorie și circumstanțe
27 februarie

„Dintre toate lucrurile care sunt, unele sunt bune, altele rele, iar altele indiferente. Cele bune sunt virtuțile și tot ce ține de ele; cele rele sunt viciile și tot ce le răsfață; cei indiferenți se află între virtute și viciu și includ bogăția, sănătatea, viața, moartea, plăcerea și durerea.”

~ Epictet – Discursuri, 2.19.12b-13

Imaginează-ți puterea pe care ai avea-o în viața și relațiile tale dacă toate lucrurile care îi deranjează pe toți ceilalți – cât de slabi sunt, câți bani au, cât le mai rămâne de trăit, cum vor muri – nu ar conta atât de mult. Ce se întâmplă dacă, acolo unde alții sunt supărați, invidioși, entuziasmați, posesivi sau lacomi, tu ai fi obiectiv, calm și cu capul limpede? Îți poți imagina asta? Imaginează-ți cât ar însemna pentru relațiile tale de la serviciu, pentru viața amoroasă sau pentru prieteniile tale.

Seneca era un om incredibil de bogat, chiar faimos – totuși era un stoic. Avea multe lucruri materiale, dar, după cum spun stoicii, era și indiferent față de ele. I-a plăcut cât timp erau acolo, dar a acceptat că ar putea să dispară într-o zi. Ce atitudine mai bună decât dorința disperată de mai mult sau teamă cu frică de a pierde chiar și un ban. Indiferența este o cale de mijloc solidă.

Nu este vorba de evitare sau de ocolire, ci mai degrabă de a nu oferi unui rezultat posibil mai multă putere sau preferință decât este adecvat. Acest lucru nu este ușor de făcut, cu siguranță, dar dacă te-ai descurca, cu cât ai fi mai relaxat?

Deplasare prin serie<< Fiecare cu-ale saleCând pierzi controlul >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top