Cum ar arăta la scară redusă?

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

11 septembrie

„Să ne obișnuim să luăm masa fără mulțimi, să fim sclavii mai puținor sclavi, să obținem haine numai pentru scopul lor real și să trăim în cartiere mai modeste.”

~ Seneca – Despre calmul minții, 9.3b

Scriitorul Stefan Zweig – cunoscut pentru înțelepciunea sa stoică – a fost la un moment dat unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume, pentru ca viața lui să fie distrusă de ascensiunea lui Hitler. Este un ritm trist, dar atemporal, al istoriei: politicienii sunt expulzați din funcție pentru că iau o poziție pe care ulterior o recunoaștem ca fiind curajoasă. Nenumărate cupluri muncitoare și prospere își pierd banii, furați de escroci financiari. Cineva este acuzat de o crimă, dar nu este absolvit decât ani mai târziu.

În orice moment, putem pierde poziția și am putea face cu mai puțin – mai puțini bani, mai puțină recunoaștere, mai puțin acces, mai puține resurse. Chiar și acele „mai puține” care vin odată cu vârsta: mai puțină mobilitate, mai puțină energie, mai puțină libertate. Dar ne putem pregăti pentru asta, într-un fel, familiarizându-ne cu ceea ce am putea resimți.

O modalitate de a te proteja de oscilațiile soartei – și de vertijul emoțional care poate rezulta – este traiul în limitele tale acum. Așadar, astăzi putem încerca să ne obișnuim să avem și să supraviețuim cu mai puțin, astfel încât, dacă suntem vreodată obligați să avem mai puțin, să nu ne fie atât de rău.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu