Despre datorie și circumstanțe

Cum ar arăta la scară redusă?

Acest articol e numărul 72 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

11 septembrie

„Să ne obișnuim să luăm masa fără mulțimi, să fim sclavii mai puținor sclavi, să obținem haine numai pentru scopul lor real și să trăim în cartiere mai modeste.”

~ Seneca – Despre calmul minții, 9.3b

Scriitorul Stefan Zweig – cunoscut pentru înțelepciunea sa stoică – a fost la un moment dat unul dintre cei mai bine vânduți autori din lume, pentru ca viața lui să fie distrusă de ascensiunea lui Hitler. Este un ritm trist, dar atemporal, al istoriei: politicienii sunt expulzați din funcție pentru că iau o poziție pe care ulterior o recunoaștem ca fiind curajoasă. Nenumărate cupluri muncitoare și prospere își pierd banii, furați de escroci financiari. Cineva este acuzat de o crimă, dar nu este absolvit decât ani mai târziu.

În orice moment, putem pierde poziția și am putea face cu mai puțin – mai puțini bani, mai puțină recunoaștere, mai puțin acces, mai puține resurse. Chiar și acele „mai puține” care vin odată cu vârsta: mai puțină mobilitate, mai puțină energie, mai puțină libertate. Dar ne putem pregăti pentru asta, într-un fel, familiarizându-ne cu ceea ce am putea resimți.

O modalitate de a te proteja de oscilațiile soartei – și de vertijul emoțional care poate rezulta – este traiul în limitele tale acum. Așadar, astăzi putem încerca să ne obișnuim să avem și să supraviețuim cu mai puțin, astfel încât, dacă suntem vreodată obligați să avem mai puțin, să nu ne fie atât de rău.

Deplasare prin serie<< Pregătește-te în zilele însoriteFii modest, sau vei fi pus la pământ >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top