Despre datorie și circumstanțe

Cum poți ști, dacă nu ai fost niciodată testat?

Acest articol e numărul 65 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
4 septembrie

„Te consider nefericit pentru că nu ai trăit niciodată nenorocirea. Ai trecut prin viață fără un adversar – nimeni nu poate ști vreodată de ce ești capabil, nici măcar tu.”

~ Seneca – Despre providență, 4.3

Majoritatea oamenilor care au trecut prin perioade dificile din viața lor pot purta ulterior acele experiențe ca pe insigne de onoare. „Acelea au fost zilele”, s-ar putea spune, chiar dacă acum trăiesc în circumstanțe mult mai bune. „Să fiu din nou tânăr și flămând”, ar putea spune altcineva cu înfricoșare. „A fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată” sau „Nu aș schimba nimic despre asta”. Pe cât de grele au fost acele perioade, ele au fost în cele din urmă experiențe formative. Ele i-au făcut pe acei oameni ceea ce sunt.

Există un alt beneficiu al așa-numitei nenorociri. După ce am experimentat-o și am supraviețuit, ne îndepărtăm de ea cu o mai bună înțelegere a propriei noastre capacități și a forței interioare. Procesul trecerii prin foc îți oferă putere, pentru că știi că în viitor poți supraviețui unei adversități similare. „Ceea ce nu mă ucide mă face mai puternic”, a spus Nietzsche.

Așadar, astăzi, dacă lucrurile arată că ar putea lua o întorsătură proastă sau că norocul tău s-ar putea schimba, de ce să-ți faci griji? Aceasta ar putea fi una dintre acele experiențe formative pentru care îi vei fi recunoscător mai târziu..

Deplasare prin serie<< Mai întâi, un antrenament dur de iarnăConcentrează-te pe unicitatea ta >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top