Despre datorie și circumstanțe

Cum să fii puternic

Acest articol e numărul 129 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 0

7 noiembrie

„Nu te-ncrede în reputația, banii sau poziția ta, ci în puterea ta – și anume, în judecățile tale despre lucrurile pe care le controlezi și pe care nu le controlezi. Căci numai aceasta este ceea ce ne face liberi și neîngrădiți, care ne scoate din adâncuri și ne ridică ochi în ochi cu cei bogați și puternici.”

~ Epictet – Discursuri, 3.26.34-35

Într-o scenă din romanul clasic al lui Steven Pressfield despre Alexandru cel Mare, Virtuțile războiului, Alexandru ajunge la trecerea unui râu doar pentru a fi confruntat cu un filozof ce refuză să se miște. „Acest om a cucerit lumea!” strigă unul dintre oamenii lui Alexandru. „Ce ai făcut?” Filosoful răspunde, cu deplină încredere: „Am cucerit nevoia de a cuceri lumea”.

Știm că Alexandru s-a lovit de Diogene Cinicul, un filozof cunoscut pentru respingerea a ceea ce prețuia societatea și, prin extensie, imaginea de sine a lui Alexandru. La fel ca în întâlnirea fictivă a lui Pressfield, în confruntarea reală a lui Diogene cu Alexandru, filozoful era mai puternic decât cel mai puternic om din lume – pentru că, spre deosebire de el, Diogene avea mai puține dorințe. Au putut să se privească în ochi și să vadă cine avea cu adevărat controlul asupra lui însuși, cine a obținut stăpânirea de sine necesară pentru o putere reală și de durată.

Poți avea și asta. Înseamnă doar să te concentrezi în interior pe dobândirea puterii, mai degrabă decât în ​​exterior. După cum a spus Publilius Syrus, el însuși un fost sclav: „Ai vrea un imperiu mare? Stăpânește asupra ta!”

Deplasare prin serie<< Altcineva învârte roateActori într-o piesă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top