Despre datorie și circumstanțe

Cunoaște-te înainte de a fi prea târziu

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

17 decembrie

„Moartea stă grea asupra unuia
care, cunoscut foarte bine de toți,
moare necunoscut lui însuși.”

~ Seneca – Tieste, 400 : : : : : : : : : : : :

Unii dintre cei mai puternici și importanți oameni din lume par să nu aibă aproape de loc conștiință de sine. Deși străinii cunosc nenumărate amănunte triviale despre ei, celebritățile – pentru că sunt prea ocupate sau pentru că doare prea mult – par să știe foarte puțin despre ei înșiși.

Putem fi vinovați de același păcat. Ignorăm dictonul lui Socrate de a „te cunoaște pe tine însuți” – adesea realizând că am făcut-o pe riscul nostru, ani mai târziu, când ne trezim într-o zi și realizăm cât de rar ne-am pus întrebări precum: Cine sunt eu? Ce este important pentru mine? Ce îmi place? Ce doresc?

Acum, chiar acum, ai timp să te explorezi pe tine însuți, să-ți înțelegi propria minte și propriul corp. nu aștepta. Cunoaște-te. Înainte să fie imposibil de târziu.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu