Cunoașterea insuficientă e periculoasă

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 0

14 iulie

„Fiecare mare putere este periculoasă pentru începători. Prin urmare, trebuie mânuită așa cum puteți, dar în armonie cu natura”

~ Epictet – Discursuri, 3.13.20

Profesorii minunați sunt, de obicei, cei mai promițători studenți. Când profesorii văd potențial, vor să-l vadă realizat pe deplin. Dar profesorii mari sunt, de asemenea, conștienți de faptul că abilitatea naturală și înțelegerea rapidă pot fi destul de periculoase pentru elev dacă e lăsat singuri. Promisiunea timpurie poate duce la o prea mare încredere și poate crea obiceiuri proaste. Cei care prind repede sunt renumiți pentru că omit lecțiile de bază și ignoră elementele fundamentale. Ia-o ușor. Antrenează-te cu smerenie intelectuală.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu