Despre datorie și circumstanțe

Curtea supremă a propriei minți

Acest articol e numărul 45 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 0

15 august

„Acest lucru poate fi predat rapid în foarte puține cuvinte: virtutea este singurul bine; nu există un bine sigur fără virtute; iar virtutea rezidă în partea noastră mai nobilă, care este cea rațională. Și ce poate fi această virtute? Judecata adevărată și statornică. Căci din aceasta va apărea fiecare impuls mental și, prin aceasta, fiecare apariție care ne stimulează impulsurile va fi clarificată.”

~ Seneca – Scrisori morale, 71.32

Gândește-te la cineva pe care îl cunoști, care are caracter de granit. De ce este atât de încredere, de excelent? De ce are o reputație atât de bună?

S-ar putea să vezi un șablon: consistența. Este sincer nu doar atunci când este convenabil. Nu doar că este acolo pentru tine când contează. Calitățile care îl fac admirabil vin în fiecare acțiune („apar cu fiecare impuls mental”).

De ce îi venerăm pe oameni precum Theodore Roosevelt, de exemplu? Nu pentru că a fost brav o dată, sau curajos o dată, sau dur o dată. Acest lucru se datorează faptului că acele calități sunt văzute în fiecare dintre poveștile despre el. Când era tânăr și slab, a devenit boxer. Când era mai tânăr și fragil, mergea la o sală de sport lângă casa lui, în fiecare zi, ore întregi. Când a fost distrus de pierderea soției și a mamei în aceeași zi, a mers la Badlands și a păstorit vite. Și tot așa…

Devii suma acțiunilor tale și, pe măsură ce le îndeplinești, ceea ce decurge din asta – impulsurile tale – reflectă acțiunile pe care le-ai întreprins. Alege cu înțelepciune.

 

Deplasare prin serie<< Asta nu-i pentru amuzament. E pentru viață.Orice poate fi un avantaj >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top