Despre datorie și circumstanțe

Dacă vrei să fii instabil

Acest articol e numărul 194 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 1

11 ianuarie

„Căci dacă o persoană își schimbă precauția asupra propriilor alegeri motivate și asupra actelor acestor alegeri, ea va câștiga în același timp voința de a evita, dar dacă își îndepărtează prudența de la propriile alegeri motivate către lucruri care nu sunt sub controlul ei, căutând să evite ceea ce este controlat de alții, ei vor fi atunci agitați, fricoși și instabili.”

~ Epictet – Discursuri, 2.1.12

Imaginea filosofului zen este călugărul de sus, de pe dealurile verzi și liniștite, sau într-un templu frumos de pe o stâncă stâncoasă. Stoicii sunt antiteza acestei idei. În schimb, ei sunt bărbatul din piață, senatorul din Forum, curajoasa soție care își așteaptă soldatul să se întoarcă din luptă, sculptorul ocupat în atelierul ei. Totuși, stoicul este la fel de împăcat.

Epictet îți reamintește că seninătatea și stabilitatea sunt rezultatele alegerilor și judecății tale, nu ale mediului tău. Dacă încerci să eviți toate perturbările în liniște – alți oameni, evenimente externe, stres – nu vei avea niciodată succes. Problemele tale te vor urma oriunde vei fugi și te vei ascunde. Dar dacă cauți să eviți judecățile dăunătoare și perturbatoare care provoacă acele probleme, atunci vei fi stabil și cumpănit oriunde te-ai afla.

Deplasare prin serie<< Dacă vrei să fii stabilSingura cale spre serenitate >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top