Despre datorie și circumstanțe

Dacă vrei să fii instabil

Acest articol e numărul 194 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

11 ianuarie

„Căci dacă o persoană își schimbă precauția asupra propriilor alegeri motivate și asupra actelor acestor alegeri, ea va câștiga în același timp voința de a evita, dar dacă își îndepărtează prudența de la propriile alegeri motivate către lucruri care nu sunt sub controlul ei, căutând să evite ceea ce este controlat de alții, ei vor fi atunci agitați, fricoși și instabili.”

~ Epictet – Discursuri, 2.1.12

Imaginea filosofului zen este călugărul de sus, de pe dealurile verzi și liniștite, sau într-un templu frumos de pe o stâncă stâncoasă. Stoicii sunt antiteza acestei idei. În schimb, ei sunt bărbatul din piață, senatorul din Forum, curajoasa soție care își așteaptă soldatul să se întoarcă din luptă, sculptorul ocupat în atelierul ei. Totuși, stoicul este la fel de împăcat.

Epictet îți reamintește că seninătatea și stabilitatea sunt rezultatele alegerilor și judecății tale, nu ale mediului tău. Dacă încerci să eviți toate perturbările în liniște – alți oameni, evenimente externe, stres – nu vei avea niciodată succes. Problemele tale te vor urma oriunde vei fugi și te vei ascunde. Dar dacă cauți să eviți judecățile dăunătoare și perturbatoare care provoacă acele probleme, atunci vei fi stabil și cumpănit oriunde te-ai afla.

Deplasare prin serie<< Dacă vrei să fii stabilSingura cale spre serenitate >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu