Despre datorie și circumstanțe

Dacă vrei să fii stabil

Acest articol e numărul 193 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 1

10 ianuarie

„Esența binelui este un anumit tip de alegere raționată; la fel cum esenţa răului este un alt fel. Dar exteriorul, atunci? Ele sunt doar materia primă pentru alegerea noastră motivată, care își găsește propriul bine sau rău în lucrul cu ele. Cum va găsi binele? Nu minunându-mă de material! Căci dacă judecățile cu privire la materialul sunt corecte, ceea ce face alegerile noastre bune, dar dacă acele judecăți sunt deformate, alegerile noastre devin proaste.”

~ Epictet – Discursuri, 1.29.1-3

Stoicii caută stabilitatea, stabilitatea și liniștea – trăsături la care cei mai mulți dintre noi aspiră, dar pe care pare să le experimentăm doar trecător. Cum realizează ei acest obiectiv evaziv? Cum întruchipează cineva eustatheia (cuvântul Arrian folosit pentru a descrie această învățătură a lui Epictet)?

Ei bine, nu este noroc. Nu eliminând influențele exterioare sau fugind către liniște și singurătate. În schimb, este vorba despre filtrarea lumii exterioare prin îndreptarea judecății noastre. Aceasta este ceea ce poate face rațiunea noastră – poate lua natura strâmbă, confuză și copleșitoare a evenimentelor externe și le poate face ordonate.

Cu toate acestea, dacă judecățile noastre sunt strâmbe pentru că nu folosim rațiunea, atunci tot ce urmează va fi strâmb și ne vom pierde capacitatea de a ne menține în haosul și goana vieții. Dacă vrei să fii constant, dacă vrei claritate, judecata corectă este cea mai bună cale.

Deplasare prin serie<< Ce controlăm și ce nuDacă vrei să fii instabil >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top