Despre datorie și circumstanțe

Dacă vrei să fii stabil

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

10 ianuarie

„Esența binelui este un anumit tip de alegere raționată; la fel cum esenţa răului este un alt fel. Dar exteriorul, atunci? Ele sunt doar materia primă pentru alegerea noastră motivată, care își găsește propriul bine sau rău în lucrul cu ele. Cum va găsi binele? Nu minunându-mă de material! Căci dacă judecățile cu privire la materialul sunt corecte, ceea ce face alegerile noastre bune, dar dacă acele judecăți sunt deformate, alegerile noastre devin proaste.”

~ Epictet – Discursuri, 1.29.1-3

Stoicii caută stabilitatea, stabilitatea și liniștea – trăsături la care cei mai mulți dintre noi aspiră, dar pe care pare să le experimentăm doar trecător. Cum realizează ei acest obiectiv evaziv? Cum întruchipează cineva eustatheia (cuvântul Arrian folosit pentru a descrie această învățătură a lui Epictet)?

Ei bine, nu este noroc. Nu eliminând influențele exterioare sau fugind către liniște și singurătate. În schimb, este vorba despre filtrarea lumii exterioare prin îndreptarea judecății noastre. Aceasta este ceea ce poate face rațiunea noastră – poate lua natura strâmbă, confuză și copleșitoare a evenimentelor externe și le poate face ordonate.

Cu toate acestea, dacă judecățile noastre sunt strâmbe pentru că nu folosim rațiunea, atunci tot ce urmează va fi strâmb și ne vom pierde capacitatea de a ne menține în haosul și goana vieții. Dacă vrei să fii constant, dacă vrei claritate, judecata corectă este cea mai bună cale.

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu