Datoria noastră de a învăța

Acest articol e numărul 6 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 1

7 iulie

„Iată ce ar trebui să mă înveți, cum să fiu ca Odiseu – cum să îmi iubesc țara, soția și tatăl și cum, chiar și după ce am suferit naufragiu, să pot continua să navighez spre acele scopuri onorabile.”

~ Seneca – Scrisori morale, 88.7b

Mulți profesori de școală predau Odiseea cu totul greșit. Ei învață datele, discută dacă Homer a fost cu adevărat autorul sau nu, dacă a fost orb, explică tradiția orală, le spune elevilor ce este un ciclop sau cum a funcționat calul troian.

Sfaturile lui Seneca pentru cineva care studiază clasicii este să uite toate acea. Datele, numele, locurile – nu ele sunt esențiale. Ceea ce contează este morala. Dacă ai rămas cu orice altceva greșit din Odiseea, dar ai ajuns să înțelegi importanța perseverenței, pericolele aroganței, riscurile ispitei și distracției, atunci ai învățat cu adevărat ceva.

Obiectivul nostru n-ar trebui să fie acela de a lua testele, sau de a impresiona profesorii. Citim și studiem pentru a trăi, pentru a deveni oameni mai buni – mereu și pentru totdeauna.

Deplasare prin serie<< Ridică-te și străluceșteOprește-te din maimuțăreală >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu