Despre datorie și circumstanțe

Definiția nebuniei

Acest articol e numărul 21 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 5

22 iulie

„Dacă ești înfrânt o dată și îți spui că vei învinge, dar continui să procedezi ca înainte, află că la sfârșit vei fi atât de bolnav și slăbit, încât până la urmă, nici nu vei observa greșeala și voia ta începe să-ți analizezi comportamentul.”

~ Epictet – Discursuri, 2.18.31

S-a spus că definiția nebuniei constă în a face același lucru mereu, dar așteptând un rezultat diferit. Cu toate acestea, exact asta fac cei mai mulți oameni. Ei își spun: „Azi, nu mă voi supăra. Azi, nu mă voi constrânge.” Dar, de fapt, nu fac nimic diferit. Încearcă aceeași rutină și speră că va funcționa de data asta. Speranța nu este o strategie!

Eșecul este o parte a vieții pe care n-o putem evita. Pe de altă parte, a învăța din eșec este opțional. Trebuie să alegem să învățăm. După un eșec, trebuie să optăm în mod conștient să facem lucrurile diferit – să modificăm și să schimbăm câte ceva, până obținem efectiv rezultatul pe care îl urmărim. Dar este greu.

Pare mai ușor să rămâi la același model nereușit. Nu necesită niciun gând sau niciun efort suplimentar, motiv pentru care majoritatea oamenilor o fac.

Deplasare prin serie<< Făcut pentru a lucra împreunăLungul drum… >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top