Definiția nebuniei

Acest articol e numărul 21 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 2

22 iulie

„Dacă ești înfrânt o dată și îți spui că vei învinge, dar continui să procedezi ca înainte, află că la sfârșit vei fi atât de bolnav și slăbit, încât până la urmă, nici nu vei observa greșeala și voia ta începe să-ți analizezi comportamentul.”

~ Epictet – Discursuri, 2.18.31

S-a spus că definiția nebuniei constă în a face același lucru mereu, dar așteptând un rezultat diferit. Cu toate acestea, exact asta fac cei mai mulți oameni. Ei își spun: „Azi, nu mă voi supăra. Azi, nu mă voi constrânge.” Dar, de fapt, nu fac nimic diferit. Încearcă aceeași rutină și speră că va funcționa de data asta. Speranța nu este o strategie!

Eșecul este o parte a vieții pe care n-o putem evita. Pe de altă parte, a învăța din eșec este opțional. Trebuie să alegem să învățăm. După un eșec, trebuie să optăm în mod conștient să facem lucrurile diferit – să modificăm și să schimbăm câte ceva, până obținem efectiv rezultatul pe care îl urmărim. Dar este greu.

Pare mai ușor să rămâi la același model nereușit. Nu necesită niciun gând sau niciun efort suplimentar, motiv pentru care majoritatea oamenilor o fac.

Deplasare prin serie<< Făcut pentru a lucra împreunăLungul drum… >>

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu