Despre datorie și circumstanțe

Demnitate și bravură

Acest articol e numărul 163 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Views: 2

Despre datorie și circumstanțe
11 decembrie

„După cum spune Cicero, îi urâm pe gladiatori dacă se grăbesc să-și salveze viața prin orice mijloace; îi favorizăm dacă arată dispreț față de viața lor.”

~ Seneca – Pentru o minte liniștitită, 11.4b : : : : : : : : : : : :

Colegii de facultate ai lui Lyndon Johnson obișnuiau să spună o poveste jenantă despre el. Se pare că Johnson avea o gură mare și simțea că trebuie să-i domine și să-i intimideze în mod constant pe ceilalți. Cu toate acestea, biograful său, Robert Caro, arată clar că, atunci când cineva l-a înfruntat pe tânărul Lyndon, s-a dovedit a fi un laș complet. Într-un caz, în timpul unei certe la un joc de poker, în loc să se lupte, Johnson s-a aruncat pe un pat și „a început să-și bată picioarele în aer cu o mișcare frenetică, de moară de vânt… ca o fată.” El a strigat: „Dacă mă lovești, te lovesc! Dacă mă lovești, îți dau cu piciorul!”

Mai târziu în viața sa, Johnson s-a zbătut extrem de mult pentru a evita să servească în al Doilea Război Mondial și a trăit în California, în timp ce alți soldați au luptat și au murit în străinătate. Mai târziu a pretins că este un erou de război. A fost una dintre cele mai rușinoase minciuni ale lui.

Pentru a fi curajoși, nu trebuie să ne neglijăm siguranța fizică sau să ne angajăm în acte gratuite de violență. Dar nimeni nu respectă un laș. Nimănui nu-i place să se sustrage de la datorie. Nimeni nu admiră o persoană care pune un preț prea mare pe confortul și nevoile sale.

Aceasta este ironia lașității. Are ca scop auto-protecția, dar creează secrete rușinoase. Auto-conservarea merită cu greu prețul a tot ceea ce costă în schimb.

Fii curajos. Fii demn.

Deplasare prin serie<< Nu te vinde prea ieftinRitmul continuă >>

Lasă un comentariu

 
Scroll to Top