Despre datorie și circumstanțe

Despre a fi invincibil

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 5

5 februarie

„Nu te lăsa dus dintr-un loc în altul, ci la orice impuls păstrează dreptatea şi la orice reprezentare păstrează-ţi capacitatea de înţelegere.”

~ Marcus Aurelius – Meditații, 4.22

Gândește-te la oamenii maniacali din viața ta. Nu cei care suferă de o tulburare nefericită, ci cei ale căror vieți și alegeri sunt în dezordine. Totul se ridică prea sus, sau într-o prăbușire zdrobitoare; ziua este fie uimitoare, fie îngrozitoare. Nu sunt oamenii aceia epuizanți? Nu ți-ai dori să aibă doar un filtru prin care să poată testa impulsurile bune față de cele rele?

Există un astfel de filtru. Justețe. Motiv. Filozofie. Dacă există un mesaj central al gândirii stoice, acesta este: vor veni impulsuri de tot felul, iar munca ta este să le controlezi, cum ar fi să aduci un câine la picior. Mai simplu spus: gândește înainte de a acționa. Întreabă-te: Cine deține controlul aici? Ce principii mă ghidează?

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu