Despre datorie și circumstanțe

Despre a fi invincibil

Acest articol e numărul [part not set] din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Hits: 12

4 februarie

„Cine este atunci invincibil? Cel care nu poate fi supărat de nimic în afara alegerii lor motivate.”

~ Epictet – Discursuri, 1.18.21

Ai văzut vreodată un profesionist experimentat care se ocupă de mass-media? Nicio întrebare nu este prea dură, nici un ton prea ascuțit sau insultător. Ei opresc fiecare lovitură cu umor, echilibru și răbdare. Chiar și atunci când sunt înțepați sau provocați, ei aleg să nu tresară sau să reacționeze. Ei sunt capabili să facă acest lucru nu numai datorită pregătirii și experienței, ci pentru că înțeleg că reacția emoțională nu va face decât să înrăutățească situația. Mass-media așteaptă ca ei să alunece sau să se supere, așa că pentru a naviga cu succes în evenimentele de presă au interiorizat importanța de a se menține sub control calm.

Este puțin probabil să te confrunți astăzi cu o hoardă de reporteri care te bombardează cu întrebări insensibile. Dar, ar putea fi util – indiferent de stresul, frustrările sau suprasolicitarea care-ți apar în cale – să-ți imaginezi acea imagine și să o folosești ca model pentru a le face față. Alegerea noastră raționată – prohairesis-ul nostru, așa cum o numeau stoicii – este un fel de invincibilitate pe care o putem cultiva. Putem ridica din umeri la atacurile ostile și putem trece prin presiune sau probleme. Și, la fel ca modelul nostru, când terminăm, putem arăta înapoi spre mulțime și putem spune „Următorul!”

Deplasare prin serie

Eh, cum trecut-au anii... După ce în 1984 am absolvit IPG-ul din Ploiești, următorii patru ani am trecut prin Șantierele de foraj ale Schelei de Foraj Tg. Ocna, din zona Matca-Buciumeni a județului Galați. Apoi, anul 1988 mi-a adus (cu eforturi) un transfer la Mediaș, ca proiectant de foraj al sondelor, în cadrul a ceea ce se numea atunci “Centrul de Cercetare și Proiectare”, care ținea pe vremea aceea de Institutul de la Câmpina. Apoi, lucrurile au luat altă turnură, după anii ‘90, când centrul a trecut sub tutela Romgaz-ului... Ulterior, activitatea de proiectare foraj și ingineria de zăcământ a rămas la Romgaz, iar activitatea de proiectare conducte și altele a trecut la Transgaz. Iar eu am rămas devotat activității de proiectare a forajului sondelor, activitate care iată, cel puțin formal, se apropie de final... Dar pentru că forajul sondelor este un domeniu pasionant, și pentru că scopul unui om în viață ar trebui să fie acela de a evita plictiseala, cred că voi mai rămâne un pic în acest domeniu. Chiar cred că aș avea câte ceva de transmis celor ce vin din urmă... Și pentru că în ultima perioadă am descoperit validitatea filosofiei stoice, nu voi evita subiecte asociate. Ca să nu mai vorbim de faptul că printre alte subiecte pe care le consider de interes se numără evenimentele de tip „lebădă neagră” (cu probabilitate mică de apariție, dar cu impact major), sau problematica automatelor celulare...

Lasă un comentariu