Despre datorie și circumstanțe

Despre a fi invincibil

Acest articol e numărul 218 din totalul de 244 articole ale seriei Stoicism zilnic

Visits: 2

4 februarie

„Cine este atunci invincibil? Cel care nu poate fi supărat de nimic în afara alegerii lor motivate.”

~ Epictet – Discursuri, 1.18.21

Ai văzut vreodată un profesionist experimentat care se ocupă de mass-media? Nicio întrebare nu este prea dură, nici un ton prea ascuțit sau insultător. Ei opresc fiecare lovitură cu umor, echilibru și răbdare. Chiar și atunci când sunt înțepați sau provocați, ei aleg să nu tresară sau să reacționeze. Ei sunt capabili să facă acest lucru nu numai datorită pregătirii și experienței, ci pentru că înțeleg că reacția emoțională nu va face decât să înrăutățească situația. Mass-media așteaptă ca ei să alunece sau să se supere, așa că pentru a naviga cu succes în evenimentele de presă au interiorizat importanța de a se menține sub control calm.

Este puțin probabil să te confrunți astăzi cu o hoardă de reporteri care te bombardează cu întrebări insensibile. Dar, ar putea fi util – indiferent de stresul, frustrările sau suprasolicitarea care-ți apar în cale – să-ți imaginezi acea imagine și să o folosești ca model pentru a le face față. Alegerea noastră raționată – prohairesis-ul nostru, așa cum o numeau stoicii – este un fel de invincibilitate pe care o putem cultiva. Putem ridica din umeri la atacurile ostile și putem trece prin presiune sau probleme. Și, la fel ca modelul nostru, când terminăm, putem arăta înapoi spre mulțime și putem spune „Următorul!”

Deplasare prin serie<< Sursa anxietății taleDespre a fi invincibil >>

Lasă un comentariu

O notă pentru vizitator

Acest site web are o Politica de confidențialitate în conformitate cu modificările aduse legislației Uniunii Europene privind protecția datelor, pentru toți membrii, la nivel global. De asemenea, am actualizat Politica noastră de confidențialitate pentru a vă oferi mai multe informații despre drepturile și responsabilitățile dvs. cu privire la confidențialitate și informațiile personale. Vă rugăm să citiți acest lucru pentru a examina actualizările despre cookie-urile pe care le folosim și ce informații colectăm pe site-ul nostru. Prin continuarea utilizării acestui site, sunteți de acord cu politica noastră de confidențialitate actualizată.

Confidențialitate

 
Scroll to Top